2014. április 7., hétfő

Magyarország 2014: kenyeret és cirkuszi játékokat!

Tegnap Magyarország 2/3-dal ismét a miniszterelnöki székbe juttatta Orbán Viktor jelenlegi kormányfőt.

Míg 2010-ben elfogadtam, hogy adtak neki egy esélyt (csak elfogadtam, de nem támogattam), hiszen az addig kormányzó baloldal valóban vállalhatatlan volt és semmilyen alternatíva nem létezett, addig 2014-ben ez már súlyosan megdöbbentett.

Egészen az utolsó pillanatig abban bíztam, hogy ez nem így lesz, hiszen a választópolgárok már tudtak többször is felelősen dönteni az orbáni rendszer ellen 2002-ben és 2006-ban is. Míg 2010-ben nem kérdőjeleztem meg a nemzet bölcsességét, noha Orbánra szavazott 2/3-addal, addig - az elmúlt 4 év kormányzati teljesítménye alapján - 2014-ben már nem akarom felmenteni a magyar nemzetet semmilyen magyarázattal, hiszen a tapasztalatok alapján döntött magától így. Meggyőződésem azonban, hogy Magyarország ezúttal súlyosan tévedett és olyan rossz útra fordult, ahonnan egyre nehezebb lesz visszatérni oda, ahonnan az 1989-es rendszerváltáskor elindultunk.

Mai fejjel úgy gondolom, ha a magyar emberek kenyeret (=rezsicsökkentés) és cirkuszi játékokat (=állandó ellenségkeresés és "szabadságharc" a nem létező ellenségek ellen) kapnak, akkor ezzel megelégszenek, és mindaz nem fontos, amit a Fidesz a háttérben csinál, a kenyérrel és cirkuszi játékokkal, mint színfallal elfedve a lényeget.

Ha megvan a napi  kenyerünk és  a miniszterelnökünk még mond mellé pár lelkesítő magyarkodást, akkor még a demokráciában is elnézzük neki azt a hatalmas visszaélést a hatalommal, amit 2010 óta folyamatosan tesz (és most már biztosan ennek a folytatása várható legalább újabb 4 évre).

Az alábbiakban az én saját álláspontom következik minderről, melyet nem egyeztettem senkivel, így bármely azonosság mások véleményével legfeljebb azt jelenti, hogy nem egyedül gondolom ugyanezt.
Amit írok, hosszú lesz, de csak most az egyszer foglalkozom vele. Ahogy eddig, úgy a jövőben sem kívánok politizálni ezen a blogon, ez most egy kivételes eset.

===

Talán érdemes visszamenni a rendszerváltásig, ahol Orbán - a mai alkatával - még a legliberálisabb elveket vallotta. A következő években azonban ügyes taktikusként áttért a jobb oldalra, mert megértette, hogy liberálisként sosem fog győzni ebben az országban az ő életében és a kettő közül a könnyebben elfoglalható helyet a jobboldalon látta. Persze akkor még nem volt ott egyedül, de a kommunisták által alkalmazott szalámitaktikával remekül megszabadult az összes ellenfelétől, kivéve a KDNP-től, melyet - számításból - inkább magába olvasztott. A KDNP egyrészt semmilyen ellensúlyt nem képviselt, így nem kellett legyőzni, másrészt beolvasztásával nem kellett harcot vívnia a vallásos jobboldaliak szavazatáért.

Innen indult Orbán Viktor 4 évnyi kormányzás után 2002-ben, arra készülve, hogy ismét győzni fog. Nagy meglepetés volt számára, hogy végül nem így lett, az emberek ugyanis részben már akkor is féltek megmondani, hogy kire szavaznak és ez a félő "hányad" mind az ellenfélre szavazott, míg a közvéleménykutatók egyszerűen felosztották egymás közt ezeket a szavazatokat is a többivel részarányosan.

Már az egész 2002-es választás - Magyarország eddigi leghisztérikusabb választása - Orbán Viktor számlájára volt írható. Orbán a hatalom megszerzése érdekében mindent bevetett, és semmi sem volt számára szent. Elindult a suttogó propaganda, elhangzott a felhívás, hogy mindenki hozzon magával még egy embert és iszonyú mozgósításra került sor. elhintve hogy a választásoknak a tétje, hogy Magyarország nemzeti fejlődése folytatódhasson, mert Orbánon, azaz rajta kívül minden csak rossz lehet.

Felhergelte egymás ellen az embereket és a Fidesszel szimpatizálókat megkérte, hogy a kokárdát tartsák  kint a választásokig, hogy felismerjék egymást az utcán és érezzék, hogy összetartoznak.

Ez a csordaszellem erősítés persze érthető, csak hát károkat okozott vele: én például 2002 óta nem veszem fel a kokárdát még március 15-én sem, nehogy azt higgyék, hogy... és aki felveszi, arról sosem tudom, hogy ezért vagy azért teszi. Míg 2002-ig nem tudtuk magunk körül, hogy ki milyen párttal szimpatizál - vagy ha tudtuk, nem törődtünk vele, valahol magánügynek tartottuk -, addig 2002-ben az emberek családokban és munkahelyeken nyíltan összevesztek azon, hogy ki melyik párttal szimpatizál. Orbán 2002-es hatalomvesztéstől tartó hisztériájában elképesztővé vált a politika beavatkozása az emberek mindennapi életébe, utoljára hasonló mértékű politikai jelenlét, mint ezekben a hetekben, a szocialista években volt, annak is inkább az első felében, azzal a különbséggel, hogy ott nem volt ellenzék. Orbán máig tartó súlyos károkat okozott az emberek kapcsolatában pusztán azért, mert neki semmi sem volt szent a hatalom megtartása, megszerzése érdekében. Ezt a hibát az én generációmban már nem is látom helyrehozhatónak.

Amikor aztán Orbán mégis vesztett, elképesztő méretű offenzívába kezdett a mindenkori kormánnyal szemben, mely mindaddig tartott, míg 8 év múlva újra hatalomra nem került. Az ő aknamunkája, hogy a liberálist szitokszóvá tette Magyarországon (még ha az SzDSz részben rá is szolgált), mert ez felelt meg a hatalmi érdekeinek, és ebben még az sem volt fontos, hogy ő onnan jött. Csak az lebegett a szeme előtt, hogy hová akar eljutni. A saját pártjában (miután a korai 90-es években előbb legyőzte a vetélytársait, köztük Fodor Gábort) fokozatosan olyan embereket választott maga mellé, akik összezártak mögötte és a Fidesz ezzel egy demokratikus pártból szép lassan egy mameluk-párttá vált, melyben egyetlen ember szava dönt, Orbán Viktoré és a pártban való előrejutás mind-mind a vezérhez való hűség fényében történik.

Természetesen nem kis teljesítmény ezt elérni, ebben fejet kell hajtsak Orbán előtt. Orbán ma kétségkívül Magyarország legtehetségesebb politikusa. Álmodott egy merészet a harcos liberális éveiben, majd elkötelezetten megcsinálta és most lubickol a hatalmában, újabb 2/3-addal a háta mögött. Zseniális, tényleg!

Az egyetlen problémám vele, hogy a tehetségét nem az ország érdekében használja fel, és nem él a hatalmával az ország felemelkedése érdekében (ahogy valódi államférfiak teszik ezt évezredek óta) hanem VISSZAél a tehetségével a megszerzett hatalom birtokában és Magyarországot a saját, orbáni képére formálja, miközben minden hatalmat szigorúan a kezében tart. Az országot teljesen kisajátítja és úgy hoz meg döntéseket, úgy harcol másokkal és úgy formál véleményt bármiről, hogy azt Magyarország nevében teszi, sokszor többes szám első személyben, amelyre felhatalmazást még a 2/3-addal sem kapott! (Persze most, 2014-ben már jóval árnyaltabb a kép, hiszen az emberek az elmúlt 4 éves tényleges teljesítménye alapján szavazták vissza őt a hatalomba ahelyett, hogy elküldték volna oda, ahová való: a politikai süllyesztőbe.)

Természetesen azt a politikai hatalmat, melyet pártjában elért, irigykedéssel nézik mások, főleg a töketlen baloldalon, ahol teljesen más formájú, sokkal demokratikusabb rendszerben választják meg a párt vezetőit, így mindig is voltak és mindig is lesznek különvélemények, ellentétek, viták a párton belül, mely szerintem valahol természetes. Tehát mondhatni, az orbáni rendszer katonásabb, míg a baloldal legnagyobb pártja inkább liberálisabb, azonban a katonásabb párt most, ezekben az években sokkal hatékonyabb és a rendszerváltás óta töketlenkedő politikai erők után talán még tetszik is a magyaroknak. Elhiszik, hogy tényleg "Csak a Fidesz" kormányzóképes. (Érdekes, hogy sem 2010-ben, sem 2014-ben semmilyen választási programja nem volt a Fidesznek és ugyanazzal a jelmondattal tudott győzni 2014-ben, mint 2010-ben: "Csak a Fidesz").
Orbán még azt is megengedhette magának, hogy ne menjen el választási tévévitázni arra hivatkozva, hogy ott úgyis csak ócsárolnák őt, melyet viszont nem tehetett meg mindaddig, míg ellenzékben volt, vagy kiegyenlített volt a küzdelem az ellenféllel. Mivel 2002-ben fölényesen legyőzte őt a kommunikációban esélytelennek tűnő Medgyessy, 2006-ban pedig a kommunikációban kétségkívül tehetséges Gyurcsány, érthető, hogy Orbán sem 2010-ben, sem 2014-ben nem vállalta fel, hogy ellenfelei szembesítsék az elmúlt 4 éves munkájával, hiszen ez várhatóan egyértelmű szavazatvesztést okozhatott volna neki. Felmérte, hogy az előnye biztosabb, ha nem megy el vitázni és a fölénye pedig lehetővé is tette számára ezt, hiszen többet nyert a tévévita miatt el nem vesztett szavazatokkal, mint amennyit vesztett a megfutamodása miattiakkal. Meglepő párhuzam, hogy az orbáni rendszerhez hasonló putyini rendszerben Putyin is ugyanezt tette, arra hivatkozva hogy sok az államérdekű teendője. Hát persze: Putyinnak biztos nincs két órája sem, hogy vitázzon és felvállalja a politikáját, arra meg már nem is gondolt, hogy akár még szimpatizánsokat is maga mellé állíthat vele. (Megjegyzés: ha jól tudom, az egész országban nem vállalták a megmérettetést a fideszes képviselőjelöltek nyílt tévé-, vagy nyilvánosság előtti vitákban, nyilván az orbáni tévévitához hasonló okokból. Nem mondanám, hogy ettől még nem vagyunk demokrácia, inkább csak azt mondanám, hogy ez nem demokratikus megnyilvánulás, hanem az erőből politizálás és a gyávaság jele.)

Az, hogy nem volt 2002-höz és 2006-hoz hasonló hisztéria a választási kampányban egyedül annak köszönhető, hogy a Fidesznek most nem volt szüksége arra, hogy kiélezze azt: győzelme így is borítékolható volt. Sőt, 2010-ben az "inkább nem csinálunk semmit" még többet is hozott azzal, hogy kevesebb szavazatot vitt el, mintha lejárató kampányba kezdtek volna. 2010-ben nem is a kampányuk miatt nyertek, hanem a baloldal vesztett akkorát, hogy a Fidesz kampány, választási program és tévévita nélkül is győzhetett, még 2/3-addal is. Ahogy Orbán mondta tegnap a győzelmi beszédében: gyűlölet nélkül is lehet győzni. Ez féligazság. Hadd egészítsem ki: mert most nem volt rá szükség a fölényes győzelmi előrejelzések miatt!!!

Nem volt azonban ez mindig így: a Fidesz számára veszélyes européer és korrekt kormányzásával bizonyított Bajnainak 2012-es felbukkanásakor rögtön 15%-ra ugrott a népszerűsége, ami elsősorban a Fidesz "Gyurcsány-Bajnai szövetség"-es lejárató-összemosó kampányával esett az 5%-os parlamenti küszöb alá hónapok alatt. Ugyancsak lejárató kampány volt az emlékeztető "Nem érdemelnek újabb 4 évet" hirdetések, ahol Gyurcsányt egy bohóccal próbálták azonosítani, mely az egyetlen színes személy volt a képen, amelyen egyébként bűnözőkre hasonlító politikusokként tüntették fel az ellenzék vezetőit (még a politikai múlt szempontjából tiszta Mesterházyt is), ügyesen odacsempészve a börtönben ülő Hagyót is a szélére. Elképesztő ez a politikai kultúra, és ez mind-mind Orbán Viktor személyiségvonása: a gúnyolódás, az ellenfél (mely az ő szemében ellenség!) megalázása, kinevettetése. Kisebbségi érzésben szenvedő ember jellemvonása ez, nem pedig egy nagyvonalú államférfié.

Az, hogy a politika ide süllyedt, ahol az ellenzéknek nagyon keményen, pofátlanul személyeskedve be lehet szólni ("lassan mondom, hogy Lendvai Ildikó is megértse"), vagy a korábban hivatalban lévő (persze ellenfél) miniszterelnök képét le lehet köpni nyilvánosan következmények nélkül, pofátlanul bármilyen képtelen hazugságot bele lehet mondani az ellenfél szemébe, az valami elképesztően mély és tiszteletlen politikai kultúrát mutat. És ez mind Orbán Viktor személyes bűne és a mai napig nem talált ebben ellenfelére a másik oldalon, mert ilyen szemtelen, gúnyolódós, de tehetséges (és ezért hatalomra is kerülő) politikus csak ritkán születik.

Orbán az elmúlt 4 évben valóra váltotta, amit 2002-es hatalmának elvesztésekor ellenzékbe vonulva nyilatkozott egyszer: legközelebb nem fog hibázni. Én pontosan tudtam 2010-ben, hogy ez a mondat a teljes életfilozófiáját jelenti és mélyen megbújva benne a végső cél, a totális hatalom megszerzésére irányítja őt, már ami csak a jelenlegi körülménynek között egyáltalán elérhető. Persze jobban örült volna egy 1950-es éveknek, amikor nem kellett volna 4 évente megmérkőzni a hatalomért és az még totalitáriusabb lehetett volna, ahogy minden születésnapján ünneplésbe boruló országgal, és a szerető nép ajándékaival és hajbókolásával fogadja a hálás köszöntéseket élete végéig, de neki "csak" ez jutott a jelenlegi életében, hát ebből kellett kihozza a maximumot. Még jobban örült volna, ha a legkeményebb észak-koreai diktatúra élére születhet, ahol tényleg 100%-os teljhatalom van egy hazánkénál két és félszer nagyobb tömegen. Régi elméletem, hogy Orbán pusztán ügyes karrierista: CSAK A HATALOM a fontos a számára. Nem demokrata ő, dehogy, ő csak hataloméhes! Mivel most Magyarországon elvileg demokrácia van, hát most akkor legyen demokrata. De a hatalmat bármilyen országban, bármilyen politikai berendezkedésben elfogadta volna, és az éppen elérendő hatalomhoz választotta volna az ideológiát. Ha pl. most épp kommunizmus lenne, és az életében ez megváltoztathatatlannak látszana, akkor most harcos kommunista volna, csak hogy a hatalmat megszerezze. (Ne feledjük, hogy a legharcosabb liberalistából a legharcosabb konzervatív vallásos politikus lett mindössze 4-6 év alatt!) És mivel Orbán Magyarországot választotta politikai céljaihoz, hát itt és a jelenlegi környezetben kell elérnie a maximumot. Ezt is teszi most.

És Orbán nem is hibázott. Mindent pontosan úgy csinált, ahogy azt legmerészebb álmaiban elképzelte. És sikerült! Bejött neki, az élet (pontosabban az MSzP 2010-ben) megajándékozta őt egy csodálatos 2/3-os eséllyel, mellyel maximálisan visszaélve örökre bebetonozta magát Magyarország tévedhetetlen vezetőjének tetszelegve. Talán nem tartanánk ma itt és nem lett volna újabb 2/3-ad, ha az MSzP nem lett volna ennyire átkozottul gyenge 2010-ben, mert akkor Orbán nem tudta volna ennyire gátlástalanul kiépíteni a hatalmát 2/3-ad nélkül. De mindegy, ez ma már történelem.

Az elmúlt 4 évben kitanultam a Fidesz, mint kommunikációs gőzhenger működését, mely az orbáni politika egyik alapvető sajátossága és hatása felért egy nehézfegyverzettel. Nagyon hatékony, elismerem és tényleg tökélyre fejlesztették! Lényegében azonban rendkívül egyszerű. Annyira, hogy bárki megtanulhassa: a Fidesz akármelyik tagja, szóvivője, tisztségviselője. A kommunikációs gőzhenger mindössze ennyi: ha megtámadnak valamivel, SOSE VÉDEKEZZ, hanem TÁMADJ és HITELTELENÍTS! A hiteltelenítésben pedig legyenek visszatérő panelek, melyeket sulykolsz!

Például: ha azt mondják rád, hogy loptál a közértben? Ne kezdj el cáfolni, magyarázkodni, bizonygatni, mert ha már magyarázkodsz, abból nem jössz ki jól. Válaszold ezt (*jel között* a sulykolás):
- Az a *vesztes baloldal* szól be *Magyarország bizonyított és tisztességes kormányának*, amely a *Gyurcsány-Bajnai szövetséggel* *tönkretették az országot*? Megértjük, hogy dühösek, hogy nem lehetnek hatalomban, hogy *újra egekbe szöktessék a korrupciót*, de kicsinyes támadásuk így is *átlátszó és gyenge*. A *Fidesz nem is kíván erre reagálni*, mi inkább az emberek oldalán *folytatjuk a rezsicsökkentés politikáját*.

A fenti persze csak példa, de a lényeget tükrözi, és tessék megnézni: az elmúlt 2 év BÁRMELYIK ellenzéki támadását így söpörte le a Fidesz, és ez be is jött nekik. Sosem a vádakról beszéltek!!! Főleg abban a NÉZHETETLEN köztévében, melyben a bukásra álló Schmitt Pál köztársasági elnöki interjúban a kiegyensúlyozottságnak még csak a látszatára sem törekvő Obersovszky Pétert tették a tekintélyes Az este c. műsor riporterének. Amikor meghallom jellegzetes hangját a beszűrődő tévéhangból, már feláll a szőr a hátamon! Ugyanígy: a Kossuth Rádió, mely 2010-ig példásan azt tette, amit egy rádiónak tennie kell, politikai műsoraiban ma már lényegében nem csak kiegyensúlyozatlan, hanem egyszerűen HALLGATHATATLAN! Azt nem mondanám, hogy hazudnak, de súlyosan a kormány oldalára húznak és felvetéseiket már eleve abból a nézőpontból teszik (és riportjaikat így vágják, vendégeknek ilyen politikai beállítottságú embereket hívnak), hogy az azt a nézetet keltse  a nézőben-hallgatóban, hogy a kormány a jó és sosem hibázik, míg az ellenzék csak azt teszi. A kiegyensúlyozatlanság a szerkesztésben van: a  kormányról csak jó, az ellenzékről szinte csak rossz hír láthat napvilágot. Ha az ellenzék hibázik, azt felnagyítják, ha a kormány hibázik, arról hallgatnak, de ha mégis kell mondani valamit, azt a műsor végére teszik, a nem fontos rövid hírek közé. A fontos híreket egyszerűen nem mondják el, úgy tesznek, mintha nem is lenne.

Egyszer reggel hallgattam a Kossuth Rádiót, melyben a 180 perc hírei egy békés reggelről szóltak. A hírek után átkapcsoltam egy kereskedelmi rádióra, mely azzal kezdte, hogy szakszervezeti tüntetések lesznek az országban 5 helyen a hatalom ellen és forgalmi akadályok is lesznek miatta. Ordító volt a különbség: a közrádió egyszerűen hallgatott róla!

Én nem nézek tévét, de anyámnál voltam épp, aki az M1  Híradóját nézi esténként és már rá kellett szóljak, hogy 3  héttel a bajai videó után a híradó kb. 20. percében még mindig ezzel foglalkozik a köztévé, a harmadik-negyedik riportban folyamatosan csak azt boncolgatva, hogy a háttérben milyen tulajdonosi szálak voltak a videót készítő cégek között. Anyámnak már odaszóltam, hogy ezt már háttérműsorként sem bírom, legyen szíves kapcsolja át a tévét.

A Fidesz rezsicsökkentési hírei viszont minden nap vezető hírek voltak és ezt naponta cincálták, folyamatosan említették, szinte összenövesztették a Fidesz kormányzásának folytatásával.

Megjegyzem, a rezsicsökkentés ötlete és sulykolása nagyon bejött, hihetetlenül ügyesen meg tudták vele vezetni az embereket. Elképesztő, és persze egy fejlett piacgazdaságban mindez megvalósíthatatlan. Orbán bizonyára röhögött a markában, hogy a bolgár kormány épp a rezsiemelés miatt bukott meg, míg ő az ellenkezőjét csinálja és vezet az ellenfelei előtt.

Sokkal sokatmondóbb volt, hogy egyszer a babakötvény véleményezésre kértek fel a köztévében. Bár nagyon nem akartam elvállalni, de végül belementem. Független szakértőként elmondtam, hogy a változások jók, hiszen bővül a számlanyitók köre, a támogatások jogosultjai, megszűnik a befizetési korlát, viszont lesz egy kedvezőtlen változás is: megszűnik a verseny, a jövőben csak az államkincstár vezetheti a számlákat. Az utóbbi mondatrészt, ami a rosszról szólt, már nem adták le adásban, holott csak kiegyensúlyozott tájékoztatásként egyszerűen egymás mellé tettem a jót és a rosszat és a jók túlsúlyban voltak.

Mondhatnám a tegnapi köztévés választási műsort is, ahová két (köztük egy kifejezetten gyenge, nem a fő állami tévé választási műsorába illő) szakértőt hívtak meg, aki persze láthatóan tolta a Fidesz szekerét és az égvilágon semmi pozitívat nem tudtak mondani az ellenzékről. A végén már röhögtem ezen az elképesztő manipuláción és ezen a 2010-hez képest mérhetetlenül leromlott szakmai színvonalon. Amikor végre boncolgatni kezdték, hogy mind Mesterházy, mind Bajnai, mind Gyurcsány mely okokat említette meg a vereség fő okaiként, mindet elmondták (főleg az önhibákat kereső mondatokon lovagoltak), kivéve azt az egyet, mely szerint a Fidesz megszállta a közmédiát és részben ez is vezetett a választási vereségükhöz. Pedig erről 3 politikus is beszélt ez egyik fő vereségi okként, ami egy demokráciában rég kardért kiált, ám ezen a köztévé Fidesz-párti politológusai szemrebbenés nélkül átsiklottak. Pedig 2010-ben (és előtte is) a köztévé kifejezetten kiegyensúlyozott volt, nívós és ismert szakértőket hívtak meg és élmény volt hallgatni a Kossuth Rádiót is, én például kifejezetten szerettem.

Szóval ilyenekről beszélek, amikor azt mondom, a Fidesz a választási törvény saját arcára szabása mellett megszállta a magyar közmédiát is és közpénzen manipulálják az embereket.

Sok mindenről írtam már, mely a Fidesz győzelméhez vezetett, de vissza kell kanyarodjak a "kenyeret és cirkuszi játékokat" politikához. A recept ördögi (pontosabban orbáni) és valójában igen egyszerű. Mindössze két elemből áll (de persze egy teljes kommunikációs stratégia húzható fel rá az egyes politikusi beszédektől a közmédia hírcsinálásának betűpontosságú megszabásáig):

1) találj ki valami olyat, ami az emberek mindennapi életét érinti és mások még nem csinálták meg. Nem kell, hogy értelmes, és érdemi dolog legyen, még az sem baj, ha nem megvalósítható. Elég ha jól hangzik, eladható a széles néptömegeknek, a többit majd elintézzük a parlamenti 2/3-addal.

Ez lett a rezsicsökkentés. Egyébként jól hangzik, egyértelmű és populista üzenet, ám egy nyitott gazdaságban ez képtelenség, ámokfutás és súlyosan piacellenes.

Mint mondtam, a "kenyeret és cirkuszi játékokat" elvben ez a kenyér.

2) adj a nemzetnek valami olyan érzést, amelyben hangzatos, magasztos és lehetőséget ad arra, hogy nemzetegységesítő erőként lépj fel. Az emberek higgyék el, hogy te másképp politizálsz, mint elődeid, hitelesebb vagy a számukra és befogadnak, maguknak éreznek miatta. Ez lett az orbáni ellenségkép keresés és az ellenük történő harc, mely tulajdonképpen csak egy szimbólum: senki ne higgye már el, hogy 2010 óta az európai uniós Magyarországnak az Európai Unióban ellenségei lettek és nekünk meg kell védenünk magunkat ellenük!!! Aki ezt elhiszi, az előbb mélyedjen magába és keressen bizonyítékokat erre. Valódi bizonyítékokra gondolok, hiszen Orbán harciassága eredményezett persze néhány kemény beszólást Európában, de mindig mindenki hangsúlyozta, hogy nem a magyarok ellen van, na és ne feledjük, mennyi minden (köztük a 4-es metró) épült az Európai Unió pénzéből. Kérdezem: hol vannak a VALÓDI, ÉRDEMI bizonyítékok, hogy BÁRKI MEGTÁMADTA Magyarországot és a magyar nép érdekei ellen cselekedett? Persze ha csak a közmédiát (+Fidesz médiát) figyeled, továbbá Orbán beszédeit, akkor előbb-utóbb elhiszed ezt.

Orbánnak ez az ellenségkeresése és harca nem biztos, hogy tudatos politika, bár mára eggyé nőtt vele: harcolni kell minden fronton, nem csak az Európai Unió ellen (sic!), de még a dunai árvizet is harcnak hívta a miniszterelnök. Utóbbi bizonyos értelemben persze az is volt, de a nyelvezete ma már mindenre ezt alkalmazza, és már nem is fog tőle szabadulni. Nem biztos, hogy tudatos politika ez, származhat akár az ő személyes kisebbségi érzéséből is, hiszen tulajdonképpen csak a levegővel hadakozik. Ha valóban lenne ellenségünk, akkora mint az Európai Unió vagy Oroszország, már simán elnyomott volna minket a térképen, mint egy csikket. A harc mégis annyira alapvető rögeszméjévé vált Orbánnak, hogy a választási kampányban már a "rezsiharc" kifejezés is megjelent, mely teljesen megdöbbentő és populista kifejezés: azt sulykolja, hogy a rezsicsökkentés a végletekig folytatható és hogy harcolni kell érte, mert mindenki más emelni akarja. Az én véleményem: a rezsi nem csökkenthető tovább látványosan és a Fidesz kénytelen lesz előbb-utóbb emelni is, az infláció miatt. Sokáig volt 3,60 a kilós kenyér, de egy idő után tarthatatlanná vált. Persze egy megoldás még van: az állami szubvenció. Ha valamelyik fideszes őrültnek eszébe jut az a gazdaságpolitikai öngyilkosság, hogy az adófizetők pénzéből tegyék fenntarthatóvá a rezsicsökkentést, az az emberek súlyos megtévesztése lesz és az adók nem hasznos célú elpazarlása. A rezsicsökkentés ugyanis egyáltalán nem hoz érdemi társadalmi felemelkedést. Érdemi növekedést egy befektetői bizalom közepette végzett tömeges új munkahelyteremtés hozhat, melyre én sajnos Orbán Viktor trónon maradásával vajmi kevés esélyt látok, de... a remény hal meg utoljára.

Ne higgyük már, hogy létezik unortodox magyar út és szembe kell mennünk a világgal, mert majd mi leszünk piros pontos seggű kiválasztott európai  gazdasági kistigrise Európának! Arra, hogy van magyar gazdasági csoda, amiről még senki sem tud, de majd mi megmutatjuk, csak egy olyan őrült gondolhat, aki elveszítette a realitásérzékét és kapcsolatát (ezzel visszacsatolását is) a külvilággal (vagy: aki tudja, amit mi még nem: Magyarország alatt hatalmas végtelen olajmezők vannak). De ne legyünk kishitűek: igenis lehetünk erős magyar nemzet, felemelkedhetünk sokkal magasabbra, mint ahol most vagyunk, de ehhez éppen az ortodox gazdaságpolitika segíthet bennünket: beruházások, külföldi működőtőke-beáramlás, munkahelyteremtés és az export növelése.

Nagyon érdekes Muraközi László "Már megint egy rendszerváltás" című könyve, mely a Magyar Elektronikus Könyvtárból (http://mek.oszk.hu/05500/05594/index.phtml) tölthető le ingyen. A mű hétköznapi ember számára is olvasmányosan és meggyőzően magyarázza el, hogy exportorientált növekedés nélkül nincs magyar ("rezsi"-)győzelem. Lehet, hogy túl lehet élni máshogy is, például a bankok és a közműcégek túladóztatásával, de ne higgye senki, hogy ezt majd nem érzi meg, a bankköltségek például egy év alatt 54%-kal nőttek, és tippelek néhány bankra, mely eddig csak azért nem vonult ki, mert kivárta a választások végeredményét, újabb 4 évet azonban már nem fog, hanem fogja a cókmókját és becsukja maga mögött az ajtót: "- Szevasztok, csináljátok tovább magatok!" El lehet hitetni az emberekkel, hogy nincs ezzel semmi baj, majd más bankok, állami bankok a helyükre lépnek, csakhogy Magyarországot eddig a külföldi bankok hitelezték nagy mértékben, ami a gazdasági működés motorja, és ezt akkor most ki is fogja megfizetni???

Nem értek egyet Orbán erős államosításával sem: nem attól erős egy nemzet ma, a nyitott világgazdaságban, hogy minden az állam kezében van és az majd milyen hatékony lesz. Ez súlyos tévedés! Makroökonómiából már középiskolában tanítják, hogy a monopólium mindig drágábban termel, mint a szabad piac. Volt persze egy pár túlkapása a külföldi közműcégeknek, de ezeket törvényi szabályozással kell kezelni, nem pedig elzavarással vagy túladóztatással, netán állami kézbe vételével, mert az lehet, hogy drágább lesz, mintha a  beruházásokat és a munkahelyteremtést a piaci versenye bíznánk. A nyereség képzésében egy közműszolgáltató persze korlátozható, ezzel abszolút egyet lehet érteni. De azzal, hogy ezt csak az állam tudja jól csinálni, azzal már egyáltalán nem! Láttuk a szocialista években, hogy ez hová vezetett!

Végül még két adalék Orbán harcához. Nemrég találtam rá Rákosi beszédeire, szintén a MEK ingyenes könyvei között: http://mek.oszk.hu/04300/04351/index.phtml . Persze más korszak, más adottságok, de meglepően azonos hatalmi taktikák: bár Rákosi kenyeret nem nagyon tudott adni, de cirkuszi játékokban abszolút behozta: miközben az országban mindenki félt és korábban soha nem tapasztalt mennyiségű ember volt az államvédelmi hatóság látókörében (sokan közülük meg is tapasztalták a hatalom kegyetlenségét), addig a diktátor a beszédeiben folyamatosan a demokráciáról és a békéről beszélt és folyamatos volt az ellenségkép is, továbbá a buzdítás az ellenség elleni harcra, a béke frontján. Mindegy volt, hogy éppen kölcsön kellett-e adni az államnak, vagy épp választani kellett (még a választásokról is úgy beszélt Rákosi, hogy azok mennyire demokratikusak), a lényeg volt, hogy ezzel a harccal a békét védtük. Rákosi most ugyanúgy tenne, mint Orbán, mert neki is csak a hatalom volt fontos és nem az ország: most tehát harcos demokrata lenne. Csak ő abba a világba született, hát ott kellett megragadnia a hatalmat.

A másik adalék, hogy én értem, hogy a "nemzeti oldal" - bár a kirekesztés ellen tiltakozom, hiszen én is a magyar nemzethez tartozom!!! - egyben tartásához olyan szimbolikus elemek is kellenek, mint a magyar himnusz eléneklése Orbán tegnapi győzelmi beszéde után, de amikor a Kossuth nótára kezdtek rá, mely már nem is ment nekik, ott már a hideg rázta a hátamat, éppúgy, mint mikor a szocialisták a számomra rossz emlékű Internacionálét éneklik kongresszusaikon (mind a mai napig).

És itt a 2)-es pont végén elérkeztünk tehát a cirkuszi játékokhoz. A lényeg tehát, hogy dobj oda valamit a népnek, hitesd el velük, hogy te őket véded és baromira keményen harcolsz értük, mert bizony nélküled itt bekeményítenének a magyaroknak, és neked nincs alternatívád, ...ÉS GYŐZNI FOGSZ: a néped elhiszi, és közülük 2 millió ember még elvakítva szeretni is fog.

No és ha ezt a két pontot (1. kenyér és 2. cirkuszi játékok) megvalósítod, akkor ezek színe mögött lopva, de ügyesen BÁRMIT MEGTEHETSZ, AZ EMBEREK RÁD FOGNAK SZAVAZNI! Akár örökre! Sőt, még okos, tanult embereket is meg fogsz tudni nyerni magadnak, akik elhiszik, hogy a lényeg az, amit mondasz. Pedig már Orbán is mondta: nem az a lényeg, amit mondok, hanem az, amit csinálok!

Számomra ez a legfőbb tanulsága a 2014-es országgyűlési választásoknak és egyben ebben lelem a legfőbb magyarázatát annak, ami történt. Mert - ismétlem - 2010-zel szemben itt már egy bizonyított kormányt szavazott be a nép a kenyér és cirkuszi játékok hatására újabb 2/3-addal a parlamentbe, nem pedig egy ígéretet, mint 2010-ben. És ez már megbocsáthatatlan a néptől, mert azt üzeni: ha a mindenkori hatalom kenyeret és cirkuszi játékokat ad, akkor mindegy mit csinál, rá szavaz!!! Még akkor is, ha az ellenzék nagyon gyenge volt, EZ NEM LEHET MENTSÉG!!!

Mielőtt lezárnám a gondolatomat, pár elemmel szeretném még kiegészíteni szokatlanul hosszúra nyúlt blogbejegyzésemet. A végén ugyanis szemezgetnék arról a több százas listáról (ilyen listákat itt találsz: https://www.google.hu/search?q=100+ok%2C+ami%C3%A9rt+nem+szavazok+a+Fideszre), melyek az Orbán kormány legnagyobb pofátlanságait és manipulációit gyűjtötték össze: azokat, melyekre még a 2/3-addal sem kaptak felhatalmazást és ezért ezek a részemről a hatalommal való visszaélésnek tekinthetők! Ezek zajlottak valójában a kenyér és cirkuszi játékok színfalai mögött, és Orbán egész uralkodásának nem a szimbólumok volt a lényege, hanem a hatalom megtartása azért, hogy ezeket a disznóságokat mind megtehesse:

1) magánnyugdíjpénztárak államosítása: számomra ez volt az a pont, ameddig bírtam a 2/3-ados 2010-es Orbán-győzelem után azt a hozzáállásomat, hogy nem politizálok: csendben végzem a munkám és semmilyen politika nem érdekel, a túlélésre rendezkedek be. A magánnyugdíjpénztárak államosítása egy mindaddig elképzelhetetlen lépés volt, erről már írtam korábban itt: http://bankblog.blog.hu/2011/01/07/magannyugdijpenztari_tagsag_menni_vagy_maradni - egyébként ez is orbánian ravasz volt: a "kenyér" volt a reálhozam, a "cirkuszi játékok" pedig a nyugdíjpénztári vagyon eltőzsdézésének kommunikálása, amiből persze egy szó sem volt igaz! Ja és zseniális húzás volt, hogy minden jogi szokással ellentétesen azoknak kellett menni szavazni, akik maradni akartak és ők csak személyesen szavazhattak pár kirendeltségen országosan, miközben ha nem csináltál semmit, az állam automatikusan lenyúlta a 13 éves nyugdíjmegtakarításod úgy, hogy utána kiderült, ha magánnyugdíjpénztári tag maradtál volna, akkor is ugyanannyi nyugdíjat kaptál volna. Bravó! Az Alkotmánybíróság pedig akkor már félt, így nem volt hajlandó foglalkozni az üggyel. Szerintem a manyup-lenyúlás tokkal-vonóval volt az Orbán kormány legzseniálisabb büntetlen húzása, mellyel az öngondoskodás egyik fontos lábát húzták ki 2 millió ember alól évtizedekre, az évtizedek óta gyűjtögetett pénzeikből, miközben az így lenyúlt vagyon meg el is tűnt a süllyesztőben, mára ennek a hatalmas pénznek (felfoghatatlan 3000 milliárd forint) az előnye teljesen elolvadt. A pénzt az emberek zsebéből vette ki váratlanul a Fidesz. Ide kapcsolódik, hogy az egyéni számla ígéretből semmi sem lett, és Orbán pofátlanul a magánnyugdíjpénztár lehúzás után közvetlenül jelentette be, hogy ezentúl csak annyit lehet majd kifizeti nyugdíj címén, amennyi be is folyt. Ha előtte tette volna, tán többen maradnak magánnyugdíj-pénztárakban. (Ide kapcsolódik, hogy megszűnt a társadalombiztosítási jogosultság garantálása is.)

2) a paksi szerződés az oroszokkal. Nem mondanám, hogy biztosan rossz, de megint a manipuláció: felhatalmazás nélkül, titokban kötötte meg Orbán és hosszú évekre vállalt el hatalmas kötöttséget a demokrácia alapszabályaival szembemenve még a parlament elől is elhallgatva.

3) Schmitt Pál államfővé választása. Nem csak a plágiuma miatt volt vállalhatatlan, az már csak a végjáték volt Obersovszkyval együtt. A probléma ott kezdődött, amikor Schmitt kijelentette: ő nem a kormányzás kerékkötője, hanem támogatója kíván lenni. Ezzel ha tetszik, ha nem, kimondta: ő egy báb-köztársasági elnök lesz. Hab volt a tortán a rossz helyesírása, melyben az állomásán szót egy l-lel írta kézzel egy vendégkönyvben. Mádl Ferenc, aki ő előtte volt, tudós volt és hihetetlen tiszteletnek örvendett. Iszonyú kontraszt. (Nem szabad elfelejteni, hogy Orbán egyedi gondolatvilágában mamelukokra van szükség! Ennyiből Schmitt jelölése teljesen beleillett a képbe.)
Egyébként ide kötődik, hogy Semjén Zsolt szakdolgozatáról is kiderült, hogy plágium, mégsem lett az ügynek következménye. (Engem az is meglepett, hogy Schmitt Pált ezzel meg lehetett buktatni, hogy ezt Orbán engedte.)

4) amiről már írtam, nem ragozom: Obersovszky Péter és a közmédia működése. Botrányos! Ennél 100-szor szabadabb volt a média a baloldali években.

5) a demokrácia alapkövének számító Alkotmánybíróság lefokozása csak azért, hogy ne tudjon ellentmondani a Fidesznek. Amikor mégis ellent mert mondani még, a Fidesz azonnal kivette ezt a jogot az Alkotmánybíróság hatásköréből. Azért erről már csak el lehet hinni, hogy visszaélés a hatalommal! Ezzel megszűnt az alkotmány kontroll szerepe a törvényhozó hatalom felett, immár semmi sem korlátozza a mindenkori többségi demokrácia túlkapásait. (Egyébként még a 2/3 birtokában a Fidesz eddig ötször módosította a saját maga által „gránitszilárdságúnak” minősített alkotmányát.)

6) a Közgép súlyosan aggályos szerződései visszaéléseket tartalmazhatnak a közpénzek felhasználásaival.

7) a nagyon súlyos gazdasági visszaélésekkel tarkított trafikmutyi, mely a Közgéppel együtt abszolút szimbolizálta, hogy a Fidesz is pontosan ugyanolyan korrupt, mint az MSzP, csak ők ezt legalizálva, törvényesen teszik. Undorító!

8) súlyos stratégiai és diplomáciai hiba volt (tök mindegy, hogy miért cserébe, mert semmiért nem érte meg) az azeri baltás gyilkos elengedése. Talán kevesen tudják, ez Orbán egyszemélyi döntése volt.

9) Orbán torz nézeteit híven tükrözik a 150 milliárdos stadionépítések, főleg a szülőfalujának, Felcsútnak a stadionja, melynek méretét semmi sem indokolja. Érdekes volt, hogy a cafeteria elemek kibővítésekor a sportesemények belépőit lehetett egyedül teljesen adómentesen támogatni a Hajrá utalvánnyal - ez nyilván a fociimádó miniszterelnökünk ajándéka a népnek, köszönjük!

10) számomra a 2002-ben még vállalható Matolcsy György most abszolút megbukott, mint gazdasági szakember az egész unortodox, sehová sem vezető és a megszorításokat nem megszorításnak nevező, de valójában megszorító gazdaságpolitikai kísérleteivel, melyeket élesben gyakorolt egy 10 milliós ország felett, felelőtlenül. Orbán összesen 2600 milliárd forintnyi megszorítást vetett ki az országra miközben álságos módon adóemelés és megszorítás ellenesnek hazudták politikájukat. Hogy ez ne tűnjön megszorításnak, a Fidesz 40 (!) új (nem lakossági, de részben a lakosságon áremelésben lecsapódó) adót vezetett be 2010 óta. A legnépszerűbb "nem megszorító" új adók, melyek közvetlenül a lakosságra hatnak: bankadó, chipsadó, telekomadó, ÁFA emelés, gyorsvonati pótjegy, pénzügyi tranzakciós illeték. Bizonyára van még, én ezeket tudom.

11) az 50-es éveket hozta vissza a Fidesz, amikor a Nemzeti Együttműködés Rendszerét (NER) megfelelő pátosszal az összes közhivatalban ki kellett tenni a 2/3-ad megnyerése után, továbbá a rezsicsökkentést a házmestereknek kellett népszerűsíteniük. Orbán Viktor legelképesztőbb ötleteit azonban a kommunisták már feltalálták 50 évvel ezelőtt.

12) nem tudunk semmit - és persze most már nem is fogunk tudni semmit - arról, hogy az állam, pontosabban az adóhivatal hogyan asszisztált a nagy adózású cégek adóinak elengedéséhez, mely közpénzcsalás és bűncselekmény

13) érdekes elem volt a választási plakáthelyek korlátozása, mely médiafelület a fideszes Simicska kezében van és ezzel párhuzamosan a közmédiában és a TV2 kereskedelmi tévében szerepet kapó "érdekes" választási kampány, előbbi közpénzen. A Fidesz ezzel csökkentette a rivális pártok kampánylehetőségeit, sőt szóba került támogatásuk megvonása is.

14) a kiszámíthatatlan, átgondolatlan és igazságtalan adópolitika, mely jelentősen csökkentette a befektetői bizalmat (és most minden esély megvan a folytatásra, csak ne legyen igazam!). Például a pénzügyi tranzakciós illeték, mely szűkebb szakterületemet érintette, először 0,1%-ra lett tervezve, melyet az utolsó pillanatban bevezetés előtt 0,2/0,3%-ra módosítottak, majd amikor látták, hogy nem jön be elég pénz, akkor 0,3/0,6%-ra, pluszban beszedtek egy egyszeri illetéket is az elmaradt bevételek miatt. Az érdekesség, hogy az illetékért jár valami. De ezért az illetékért semmi!

15) szintén nem lenne büszke a volt liberális Orbán arra, hogy kormányzása alatt hatáskörvesztéssel sújtott mindent kormányt ellenőrző szervet, a törvénykezésbe (köztük az új a választási törvénybe) sem az ellenzéket, sem a civileket nem vonták be, befolyása alá vonta az MNB-t, az Állami Számvevőszéket, a Gazdasági Versenyhivatalt, az Alkotmánybíróságot és megpróbálta ugyanezt a bíróságokkal is. Orbán minden fontos helyre - biztos, ami biztos - elképesztő 9 év  kinevezéssel nevezte ki a hűbéreseit (nem köztiszteletben álló, pártatlan politikusokról van szó!) és felszámolta a jogállamban kötelező elemként számon tartott fékek-ellensúlyok rendszerét. (Ja, Orbán amúgy jogi végzettségű!)


16) visszamenőleges hatályú törvénykezés (BÁRMILYEN INDOKKAL!!! Mert populista indokot azt mindig lehet találni!)

17) értelmetlen és drága "nemzeti konzultációkkal" legitimálják döntéseiket, melyek nem reprezentatívak és nem szavazások, azonkívül az ellenőrzés és a társadalmi kontroll hiánya miatt fennáll a manipuláció esélye is

18) a Békemenet (megint csak Rákosira emlékeztet valamiért) mögötti CÖF csak látszólag civil, valójában egyértelműen a kormányzat mozgatja és lebuktak benne bértüntető és importált lengyel statiszták is. Fidesz a CÖF fenntartásával kelti azt a látszatot, hogy a nép mellette áll: minden alkalommal több száz ezer résztvevőt tud felvonultatni, ez azonban nem jelent egy elsöprő többséget, mert a jobboldal rajongói mindig elkötelezettebbek és jobban mozgósíthatók.

19) a szegényeket gúnyoló kijelentések, még ha nem is személy szerint Orbántól, de ezt az ő általa létrehozott ideológiai holdudvar alattvalói tették büntetlenül: "meg lehet élni 47.000 Ft-ból", "aki nem vitte semmire, az annyit is ér". Az "Éhségmenet" résztvevőit Mezőkövesden megalázták.

20) a választási rendszer saját képére formálása, a körzethatárok saját szájíz szerinti meghúzása most nagyon bejött nekik. Elismerem. De egyszer legyen valami népszerűségvesztésük, s az egész vissza fog ütni nekik! Ez egy torz rendszer, mely most a Fidesznek kedvez és nem Magyarországnak. És Magyarországnak más kormány alatt sem fog! Orbán két ízben megtapasztalhatta, hogy iszonyú munkát kell befektetni a második fordulóba. Sokkal könnyebb egyetlen fordulóban, a korábbi lidércnyomásos második forduló nélkül nyerni.

21) Orbán szerint félázsiai származékok vagyunk. Ez nem a valós származás megjelölésére szolgált (ami nem is egyértelmű, lásd László Gyula kettős honfoglalás elméletét, mely szerint európai nép vagyunk), hanem degradáló jelzőként használta a saját népére. Nem is értem, hogy nem bukott bele. Ő ezt fordítva már rég kihasználta volna bármelyik ellenfele (az ő világában: ellensége) ellen.

22) kevesek egyike, melyről nem Orbán tehet, de ez is az ő sleppje, melyet büntetlenség kísért: a KDNP visszaküldené a nőket szülni, hogy azzal foglalkozzanak

23) a munkahelyteremtés és a foglalkoztatottság adataiba beleszámolt rekordszámú (több mint félmillió, megjegyzem, ez több, mint ahányan 1956-ban mentek ki az országból) külföldön dolgozó magyarok és a 30 ezer forintos éhbérért, megalázó körülmények között tartott közmunkások.

24) 2013. március 15-i hóhelyzet, melyről (mint bármi másról) a Fidesz képtelen volt belátni, hogy súlyosat hibázott: minden előfizetőnek - gondolom közpénzen - kiküldetett egy SMS-t a Belügyminisztérium nevében, mely megmosolyogtató tanácsokat tartalmazott a hóban elakadtaknak és ugyanolyan hamis illúziókat táplált az elakadt szerencsétlen autósokba, mint 1956-ban a Szabad Európa Rádió: "Segítünk!" A segítség azonban sem akkor, sem most nem jött.

25) a külföldi magyaroknak adott szavazati jog. Ez súlyos, Orbánnak  kedvező, de érthetetlen lépés. Valószínűsítem, hogy nem lépte volna meg, ha nem lett volna az érdeke, amit a számok bizonyítottak is: noha 200 ezerből csak az egyharmad volt érvényes szavazat, de annak 95%-a a Fideszre szavazott, azaz mintegy 60 ezer fideszes szavazót nyertek pluszban a semmiből! Egyetértek a külföldi magyaroknak adható állampolgársággal, de az én véleményem kezdettől fogva az, hogy a magyar belügyekről csak az szavazhasson, aki életvitelszerűen itt is él, azaz bejelentett magyarországi lakcíme van!

26) a Fidesz drasztikusan, Európában példa nélküli szintre csökkentette a munkanélküli ellátás idejét (9-ről 3 hónapra). Ma már nem beszélnek róla, de korábban 1 millió új munkahelyet ígértek, ehelyett fél millióan munkanélküliek, újabb fél millióan külföldön dolgoznak, és 300 ezren szerencsétlenkednek a "közmunka programban".

27) Európa legmagasabb általános forgalmi adóját (ÁFA) fizetjük, 27%!

28) a Fidesz elvette az édesanyák azon jogát, hogy 12 éven aluli, lázas gyerekük ápolására fizetésnélküli szabadságot vehessenek ki

29) A folyamatos csúsztatás és mellébeszélés részeként állandóan manipulálás zajlik a közmédiában és a jobboldali sajtóban a kormány teljesítményéről. Mivel a bal oldali sajtó meg már eleve Orbán-ellenes, ezért nincs igazán megbízható hírforrás már az országban.
A magyar GDP teljesítmény jelenleg a legrosszabb a régióban, hazánk Európa legutolsó öt országa közt van a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsora szerint (28 ország közt, a 24. helyen). A számunkra most az egyik legkritikusabb, beruházási ráta ma már 25%-al kisebb, mint 2007–ben volt. Orbán kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája miatt az olyan áhított külföldi működőtőke beáramlás nálunk a legrosszabb a régióban, a nettó tőkebefektetés alig haladja meg a GDP 1%-át. A Fidesz nem mond igazat, amikor néhány, számára kedvezőnek látszó adatra támaszkodva azt hirdeti, hogy "Magyarország jobban teljesít"! Ügyeskednek a gazdasági mutatókkal: az előnyöseket harsogják, a többit elhallgatják.

30) Kósa és Szíjjártó 2010-es alaptalan nyilatkozata az ország csődközeli helyzetéről a hatalom átvételekor. Csakhogy ez rengeteget rontott az euró-árfolyamon, s vele a devizahiteleseken. Hozzáteszem, a sokat emlegetett devizahiteleseknek nyújtott segítség egyik legegyszerűbbike pont az a gazdaságpolitika lenne, amellyel visszamehetne a most már folyamatosan 300 Ft feletti euróárfolyam a 2010-es hatalomátvételkor kapott 267 forintos szintre. Mindjárt lecsökkennének a törlesztőrészletek mindenféle beavatkozás nélkül!

31) kemény dolog volt a médiatörvény szigorítása, mely kifejezetten a Fidesz érdekeit szolgálja és olyan elemek jelentek meg benne, melynek hatására a médiák még a felhasználó cikk-hozzászólók beszólásai alapján is büntethetők. Megdöbbentő az a vak düh és erőfitogtatás, mellyel a Fidesz a nekik kedvező (és az ellenségnek tekintett sajtósok számára megfélemlítő) médiatörvényét még az internetes blogokra is ki akarta terjeszteni. A médiatörvény a szabad véleménynyilvánítást a Fidesz érdekében csökkentő új szabályok bevezetése mellett igyekezett ellehetetleníteni az ellenzék egyetlen rádióját, a Klubrádiót, továbbá a szalámitaktika alkalmazásával tönkretette az országosan (2009-ben) botrányosan frekvenciahálózatot nyert a két új kereskedelmi rádió közül az MSzP gazdasági érdekszférájába tartozó Neo FM-et. A Kossuth Rádió középhullámú sugárzását még jobban csökkentette, mint az MSzP: ma már 22 óra előtt véget ér, és minden külföldre szóló rövidhullámú (és internetes) rádióadást megszüntetett, így a külföldi magyaroknak szóló Szülőföldünket is, mely több évtizede szórta műsorait a külhoni magyarságnak.

32) Fura volt Németh Lászlóné kinevezése. Nekem semmi bajom nincs vele, de fideszes vonás, hogy mivel nem volt meg az iskolai végzettsége, a gombhoz varrták a kabátot a feltételek leszállításával. Ezen kívül Németh Lászlóné (ma már elég szerencsétlenül hangzik a hivatalos életben ez az ...né név) bemutatkozása sem sikerült túl meggyőzőre afelől, hogy a posztra alkalmas-e. Később szerencsére nem lett botrány vele kapcsolatban, de azt még mindig nem tudom, hogy tényleg alkalmas-e.

33) Örök probléma az egykulcsos adó, melyet Orbán belevésett az alkotmányba is, hogy amit ő egyszer kitalált, azt más ne tudja megváltoztatni (holott ő mindenhez hozzányúlt, amit mások előtte kitaláltak). Az egykulcsos adó első látásra egy tök jó dolog: olcsó és átlátható. A probléma ott van, hogy társadalmilag súlyosan igazságtalan: ott hagy legalább 10-20% adótöbbletet (attól függően, hol húzzák meg a második kulcs határát) azoknál a tehetős rétegeknél, akiknek nincs rá szükségük és ezzel csökkenti a költségvetés adóbevételeit, amiből visszaoszthatna a szegényeknek. Engem eddig még senki nem tudott meggyőzni arról, hogy ez miért jobb, mint a kétkulcsos adó és valószínűleg nem is fog. Ráadásul közben kivezették az adójóváírást is. Az egységesen 16%-os adót a bankbetétek kamatadóinál további 6%-os EHO-val sújtották, így végképp nem éri meg ma már a legbiztonságosabb, lekötött betétben tartani a pénzt, főleg hogy a jegybanki alapkamatot a mélypontra süllyesztették.

34) Minisztériumi akaratra összevonták az 5 km-es jegyárakat a 10 km-es jegyárakkal az összes távolsági busz esetében. Ezzel azoknak, akik csak 2-3 megállót utaznak távolsági busszal (pl. a településük külterületére vagy településen belül), azoknak 155 Ft-ról 250 Ft-ra felemelkedtek a jegyárak, mely 61%-os jegyáremelés. Ez például engem is érintett.

35) Volt egy kis ámokfutás Nyirő József hamvaival is Erdélyben. Ez nem volt tipikus orbáni tett a színalak mögött, inkább egyszerű bénáskodás volt.

36) máig nem tiszta előttem, mivel nem mélyedtem bele, hogy pontosan mi is történt az ún. "termőföld-botrány" keretében, de az LMP máig a hazai földekkel való visszaélést látja benne

37) Orbán durva és kifejezetten az ő személyiségjegyeit hordozó IMF-ellenkampánya, mely a harmincas évek trianoni felülvizsgálatát követelő "NEM, NEM SOHA!" kampányra hasonlít és  "tiszteletet" kér az IMF-től. A hatalmas lejárató ellenkampányra (ebben kér tiszteletet?) már semmi szükség nem volt, hiszen a hitelt visszafizettük. Persze a másik kezével meg kért volna tőlük egy olyan hitelt, amelyet nem kaphattunk meg, amit meg megkaphattunk volna, az nem kellett neki, de ezzel besértődött és lejáratta országunkat az IMF előtt, meg persze az IMF-et is az országban. Egyetlen pillanatnyi érdeke miatt hosszú távon okozott károkat az országnak.

38) nem tisztázott előttem Orbán monumentális állam-álmából a takarékszövetkezetek német tulajdonostól való megvásárlásának, és a takarékszövetkezetek diktatórikus intézménybe kényszerítésének a terve, mely valószínűleg a következő ciklusban fog kibontakozni és értelmet nyerni. Orbán persze már most is tudja, hogy mit csinál, csak mi még nem, mert még nem terítette ki a lapjait előttünk.

39) a parlamenti nyilvánosság korlátozása, az ellenzék megfélemlítése pl. anyagi szankciókkal. Az Index egykori tudósítóinak kizárása a parlamentből a videóklipjük miatt, mellyel - Kövér László állításával szemben - szerintem egyáltalán nem léptek túl semmilyen határt és a botrány hírére többen nézték meg a videóikat, mint anélkül megnézték volna.

40) számomra a mai világban a legmegdöbbentőbb: Magyarországon 40 ezer gyermek nem jut megfelelő táplálkozáshoz, sőt éheznek. Ez bár nem Orbán Viktor hibája, azonban kitűnő példája annak, hogy a Fidesz nem azt teszi, amit mond. Erről a problémáról például sosem beszéltek és persze a megoldás sem érkezett meg, de a stadionok épülnek...

41) Magyarország alkotmánya, az "új" alaptörvény fideszes és nem konszenzussal készült (ahogy más, kiemelt nemzeti fontosságú törvény sem, holott ez így illene). Emellett a Fidesz egyéni képviselői indítványokkal végzi a törvényalkotást, érdemi megvitatás nélkül, holott ezek mögött nyilvánvalóan ott áll maga Orbán Viktor. Senki ne higgye, hogy érdemi döntések az ő tudta és beleegyezése nélkül is történhetnek, mint mondjuk egy demokratikus pártban.

42) A Fidesz elképesztő és visszataszító, hataloméhes és a hatalommal visszaélő hadjáratot folytat Esztergom és annak független polgármestere, Tétényi Éva ellen csak azért, mert a polgármester nem fideszes lett. Nem a város érdekében dolgoznak, hanem céljuk pusztán a hatalom megszerzése és ezért minden megengedett, még a város ellehetetlenítése is, pusztán azért, hogy ők kapják meg a hatalmat. Ezért a városnak közvilágítási és tömegközlekedési gondjai is akadtak már. Az elmúlt 4 éves ciklus Esztergom botrányairól volt hangos a Fidesz többségű közgyűlés elképesztően pofátlan színjátéka közepette.

43) A bankok és a közműcégek, telefoncégek szívatása és extra adóval sújtása, emellett ellenséges hangulatkeltés a bankok és a "nyerészkedő" közműcégek ellen, akikre a rezsicsökkentés politikájának kivetése miatt támadt. (Cserébe persze kellettek engedmények, így például a szolgáltatás nem fizetés miatti kikapcsolása türelmi idejének 90-ről 60 napra történő leszállítása, mely egyáltalán nem illik Orbán lakosságbarát és multiellenes politikájába.) Orbán Viktor ezzel a húzásával lassan és nehezen gyógyuló sebeket ejtett a multicégek és a bankok iránti bizalom tekintetében, mely egy egészséges gazdaságban és jogállamban magától értetődő lenne. Persze a sok devizahiteles érdekében valakit ki kellett kiáltani bűnbaknak, s mivel ez az állam ugye Orbán országában nem lehetett, a népre meg nem mondhatta, hogy felelőtlen volt, ezért magától értetődő volt a rászállás a bankokra. Egyetértek azzal, hogy a bankok sem voltak tisztességesek, de akkor sem CSAK a bankok voltak a hibásak a devizahitelekért: az emberek tényleg felelőtlenek voltak: nem lehet csak a bankra fogni egy olyan szerződés aláírását, melyet az emberek saját akaratukból önként vettek fel hitelt a devizakockázatot tudomásul véve és zömmel felélték azt! Azaz hitelből gyarapodtak, ami a vállalkozásoknál természetes, a lakosságnál pedig súlyos torzulás! Azonkívül beszéljünk az államról is: a szocialisták pont azért döntöttek a devizahitelezés bevezetése mellett, mert Orbán embere, Járai jegybankelnök mesterségesen magasan tartotta a forintkamatot Orbán akaratából, hogy ezzel is beakasszanak a szocialistáknak, így nem volt a piacon olcsó hitel.

Orbán ellenzékben messze nem volt hazafi politikus: ott tett keresztbe a mindenkori kormánynak, ahol csak tudott. Amikor Orbán megérezte 2006-ban Gyurcsány őszödi beszédének kiszivárogtatása kapcsán (mely beszéd elmondása természetesen stratégiai hiba volt egy miniszterelnök részéről még a saját pártjában is), hogy ezzel ellehetetlenítheti, mindent bevetett ellene. Semmi sem volt szent a hatalom megszerzése érdekében. A haza érdeke egyszerűen semmi volt, vagy ha megjelent, az csak az ő oldalán, aki a hazával azonosította magát, noha nem kapott erre felhatalmazást a választóktól (lásd még: a Haza nem lehet ellenzékben! - jézusom!). Hangsúlyozom, minden megengedhető volt az ellenfél, sőt ellenség Gyurcsány legyőzése érdekében: a lejárató kampányok, a felülről, háttérben szervezett tüntetések, melyek azt a látszatot keltik, hogy mindenki Gyurcsány ellen van (Orbánnak megérte az 56-os jubileumi 50 éves ünnepséget is elrontani ezzel, mikor is az egész világ hallhatta az ünnepség tévéközvetítése alatt egy csordányi kórustól, hogy Gyurcsány takarodj - holott ott akkor pontosan mindenkinek kussolnia kellett volna, mert ritka pillanata volt egy nemzet összetartozásának, függetlenül az éppen regnáló miniszterelnöktől), a látványos Fidesz kivonulások éveken át a parlamentben, míg Gyurcsány beszélt, minden, Magyarország érdekeit szolgáló törvény meg nem szavazása pusztán kitolásból... ezek mind-mind fényes bizonyítékai voltak éveken át Orbán Viktor gáncsoskodó, rosszindulatú, áskálódós sárdobálós politikájának, melyek semmi más érdeket nem szolgálták (kiváltképp a hazáét nem), csak azt, hogy a hatalmat megkaparinthassa.

Ezek érdekes módon egyből megszűntek, amint visszakapta a "játékát", a hatalmat (bár átkozottul nehéz volt kivárnia, mert a szocialisták csak nem akarták előbb átadni azt és Orbán minden igyekezete ellenére kitöltötték a hivatali idejüket). Nos, ma ez a jellemvonású ember a miniszterelnök, akit ráadásul tegnap visszaszavaztak a királyi székbe Magyarország állampolgárai.

+1)  Orbán Viktor radikálisan és neki kedvezően alakította ki azt a választási rendszert, melyben ezért meggyőződésem ellenére Mesterházy Attilára és Gyurcsány Ferencre kellett szavaznom csak azért, hogy a szavazatommal egyáltalán esély lehessen leváltani Orbán Viktor diktatúráját.

===

Tisztelt Orbán Viktort újabb 2/3-adhoz juttató választópolgárok, tisztelt Fidesz-szimpatizánsok és tisztelt elvakult Orbán-rajongók (akikkel Orbán sikeresen elhitette, hogy ő csak jót csinálhat és jót csak ő csinálhat)! Ti most biztosan azt mondjátok, nem baj, amit a fenti 43+1 pontban Orbán csinált, mert azt ő csinálta és ő a mi kutyánk kölyke. Tehát még csak ejnye-bejnyét sem kap!

Megértettem. De kérdezem én, tisztelt magyar barátaim, vajon mit szóltatok volna hozzá, ha ugyanezt a 43+1 pontot Gyurcsány csinálta volna végig? Vagy csak ennek tizedét? Ugyanúgy nem lenne baj, és ezzel valóban nem tekintitek problémáknak a fentieket, VAGY lázadna a véretek, hogy Gyurcsány még a tizedét is hogy merte megcsinálni, miközben Orbánnak simán elnéztétek és visszaszavaztátok?

Megelégedtetek azzal, hogy kenyeret és cirkuszi játékokat kaptatok tőle és közben a lényeget, Magyarország lecsatlakoztatását a jogállami útról simán elnéztétek neki és most még támogattátok is újbóli fölényes megválasztásával?

És ezzel támogattátok, hogy ez az egészségtelen politika, amit Orbán képvisel, ami az ő személyes ambícióit és egyetlen álmát jelentette, végre teljesen beteljesedjen neki?

Orbán Viktor álma ugyanis nem 2010-ben vált valóra, amikor MEGválasztották, hanem TEGNAP, amikor ÚJRAválasztották! Mostantól már sokkal biztosabban alhat: a kenyeret és cirkuszi játékokat taktikája bejött, azt megszavazták, így hátradőlve, immáron megnyugodva folytathatja rögeszmés tévútját, hiszen mostantól nem kell aggódnia: ha ügyesen lavírozik (melyre immáron minden esélye megvan), akkor 10 millió magyart továbbra is úgy tarthat sakkban, ahogy csak ő akarja. Köztük azt a 2,5 millió magyart is, aki ellene szavazott (összességében többen szavaztak ellene, mint rá és rá kevesebben, mint 4 éve, mégis kétharmada lett egyedül a választási rendszeréből következően), és azt a 2 millió magyart is, akit Orbánnak sikerült megtévesztenie - így ők még örülnek is a győzelmének -, és persze nem utolsó sorban azt az 5,5 millió magyart is, aki egyáltalán nem szavazott senkire, így őrá sem.

2 millió magyar akaratával Orbán Viktor - immáron ismerve, hogy milyen politikus is ő - tovább kormányozhatja a 10 milliós Magyarországot. Ezzel a választási rendszerrel (és persze a bekebelezett, immár hűbéri közmédiával és a megfélemlített kereskedelmi tévékkel), továbbá persze a "kenyeret és cirkuszi játékokat" elv betartásával Orbán véleményem szerint mindaddig hatalmon maradhat, míg él.

Én ma úgy gondolom, hogy vagy csak a természetes halál fogja őt letaszítani a trónról, vagy esetleg az erőszakos. De a választókban legalábbis egy jó időre nem hiszek és - legalábbis most úgy érzem -  nem is akarok elmenni legközelebb szavazni semmilyen választásra, mert Orbánt kirobbanthatatlannak gondolom, ezzel a szavazatomat meg esélytelennek. A szavazatommal csak az Orbán rendszerét legalizálnám.

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

===

Utóirat: a fentiek más megvilágításához és még jobb megértéséhez ajánlom a blogbejegyzésemhez hasonló alábbi cikket, mely szerintem szenzációsan leírja a lényeget:
http://444.hu/2014/01/28/miert-all-nyeresre-a-fidesz/

Nincsenek megjegyzések: