2012. április 21., szombat

540.000 Ft-ot megtakarító jótanácsok Tigáz ellenőrzéshez

A blogbejegyzés előzménye:
http://petyesz.blogspot.com/2012/04/tigaz-szenvedelyunk-ragalmazas-egy.html

A több napos munkával, ügyvédi, saját és netes információk alapján összeállított teljes körű 20 jótanács, mellyel becsületes fogyasztóként elkerülheted az 540 ezer forintos tisztességtelen Tigáz-kötbért és nyugodtan aludhatsz, jelen blogbejegyzés alján található. Ha nem érdekel semmi más, csak ez, akkor kérlek lapozz lejjebb az alábbi fejezethez: "TE NE SZÍVD MEG: A NYUGALOM 20 PONTJA"!

Nálunk szerencsére sikeres volt a gázóra ellenőrzés. De én már a gázóra ellenőrzés előtt nyugodt voltam, majd mindjárt elmondom, hogy miért. Pedig előtte nagyon ideges voltam, hiszen sem a Tigáz-DSO-t, aki kiszáll, sem magát a Tigázt nem sikerült lebeszélni arról, hogy kijöjjön egy teljesen nyilvánvalóan felesleges ellenőrzésre. Egy biztos: aki ezt a blogbejegyzésemet elolvassa, igen hasznos tanácsokat kap és majdnem 100%-os valószínűséggel el tudja kerülni az 540 ezres tisztességtelen Tigáz-kötbért!!!

EZ A BLOGBEJEGYZÉS EGY TILTAKOZÁS IS EGYBEN! 

Tiltakozom az ellen, hogy egy korszerű európai jogállamban a XXI. században a tisztességes ügyfél bármely közműszolgáltatótól rettegjen, féljen, ahogy én (mi) is tettem (tettük) attól, hogy ártatlanul megvádolják lopással, továbbá hogy még kifizessen egy alaptalan, megnyomorító kötbért is, mely tönkreteszi őt.
Tiltakozom a becsületes és ártatlan Tigáz fogyasztók meghurcolása ellen!
Tiltakozom az ellen, hogy egy becsületes és ártatlan fogyasztó álmatlan éjszakákon át aggódjon a leszerelt gázórája sorsáról és rettegve menjen el a perdöntő, koncepciós perre hasonlító "igazságügyi szakértői" vizsgálatra, ahonnan már csak az 540 ezres csekket kell várnia, hiszen simán kinézem ebből a gonosz cégből, hogy megmanipulálja az órákat azért, hogy ezzel anyagi előnyökhöz jusson. A blogbejegyzésemben erre is kitérek, sőt, talán kezdjük is ezzel!

Mi a probléma ezekkel a gázórapanaszokkal a Tigáznál?

A következők:

  • ezt CSAK a Tigáz csinálja a saját fogyasztóival, a többi szolgáltató (Főgáz, E.ON) nem. Sőt, a Főgáz el is ítéli! Tudtad egyébként, hogy tigázosként is válthatsz egy tisztességesebb szolgáltatóra? Ha például a Főgázhoz váltasz, igényelhetsz olyan hitelkártyát, mely 6% visszatérítést nyújt havi 55 ezres gázszámláig. Az több ezer rugó megtakarítás havonta, télen.
  • a Tigáz is CSAK 2011. nyara óta csinálja ezt a fogyasztóival, tehát valami egyértelműen történt!!!
  • ez vagy valami vezetői presszió a szerelők felé, vagy anyagi érdekeltség abban, hogy a szerelők állítólagos gáztolvajokat találjanak, vagy mindkettő.

Utóbbi biztos igaz, hiszen ezekkel az ügyekkel foglalkozó Dr. Kalocsai Gábor ügyvéd (elérhetőségei a linken) egyből azzal kezdte a telefonbeszélgetésünket, amikor tegnap felhívtam, hogy a szerelők 30 ezret kapnak minden leszerelt gázóráért. Szerintem nem a leszereltért kapnak, ezt a Tigáz is megerősítette saját közleményében: "A fentiek kapcsán fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a munkatársak a gázmérők leszereléséért nem kapnak extra juttatást." (Nem véletlenül került bele ez a mondat a tájékoztatóba, normális esetben nem kéne így magyarázkodni!) Hanem akkor kapnak extra juttatást, ha az óra manipulált vagy mágnesezett! Tehát a szerelőknek és a leszerelt gázmérőket raktározó kollégáiknak (bevételmegosztásban) igenis érdekük, hogy az órák jelentős részén problémát találjanak! Ebben sajnos érdekelt az igazságügyi szakértő is, akinek a függetlenségében nem hiszek, hiszen minél több óráról megállapítja, hogy azzal "loptak", annál valószínűbb, hogy a jövőben is alkalmazzák őt (és viszont), hiszen őket nem az ügyfél választja, hanem a Tigáz köt velük szerződést, méghozzá pályáztatással! Hoppá! Zsíros állás, ha el nem rontja, Dr. Kalocsai Gábor kalkulációja szerint évi 30-50 milliókat keresnek ezzel, a függetlenséget tehát hagyjuk. Márpedig ha nem függetlenek, akkor a Tigáz joggal mutogathat a gonosz statisztikáikra: tényleg majdnem mind gázlopás, amit találnak, tehát jó ez a módszer és jogosak a meghurcolások! (Ennek ellenkezőjét bizonyítja, hogy a Magyar Energia Hivatalhoz eljutó panaszos fogyasztókat a hivatal kb. 50%-ban  menti fel a gázlopás vádja alól, önmagában már ez a hatalmas eltérés is mutatja, hogy a Tigáz eljárása több, mint aggályos, hiszen ráadásul a hivatal is a Tigáz brigádjával vizsgálódik, tekintve hogy nekik nincs saját csapatuk, így valószínűleg a vétlenek száma döntő többségben van!!!) Ráadásul ugyanebben a cikkben remekül lelepleződik, hogy az igazságügyi szakértő kompetenciája hiányzik, döntése hasraütésszerű, szakmai hozzáértése pedig erősen hiányos! (Miért engedik, hogy ilyen szaktudású igazságügyi szakértők dolgozzanak ma Magyarországon?)

Amikor  a "lefizetett" igazságügyi szakértő - tudva döntése súlyát, a biztos 540 ezres kötbért - elítél valakit gázlopásért, a Tigáz már küldi is a csekket a kötbérről és semmilyen más logikus (pl. fizikai) ellenérvet  nem hajlandó megvizsgálni a gázlopás tényére, pusztán az igazságügyi szakértő véleményét! Nem vizsgálja, hogy azon a területen tényleg volt-e lopott gáz a saját elosztómérői és a fogyasztók egyedi mérései aggregált értékének összehasonlítása alapján! Nem vizsgálja, hogy a fogyasztás csökkent-e indokolatlanul a fogyasztónál! Nem vizsgálja, hogy egyértelmű-e a fogyasztó gázlopása! Nem vizsgálja, hogy az igazságügyi szakértő által tett, ingoványos megállapításokon kívül utal-e más tény arra, hogy az illető lopta a gázt, hanem KÉSZ TÉNYKÉNT VESZI!

HÁT miért nem rúg már a Tigázba valaki odafentről vagy bárhonnan, hogy ÉBRESZTŐ, ezekre alapozva NEM LEHET valakit gázlopással vádolni!!!

De kanyarodjunk vissza az elejére: hogy tud ebben összejátszani a szerelő és a tigázos raktáros? FIGYELEM! A következőkben leírt eset FELTÉTELEZÉS, de nem alaptalan feltételezés, csak nincs rá bizonyítékom!

A szerelőnek pénz kell. Jön a harmadik gyerek, új autó, új mobil, itt a karácsony, stb. Mi sem egyszerűbb annál, minthogy ráhajt erre a lehetőségre, miszerint gázlopókat találva pénzt kap. Szerintem ebben, ha tisztességesen művelik, nincsen semmi baj, sőt még hasznot is hoz, tisztítja a társadalmat és csökkenti a cég veszteségeit, melyet részben nyilván a tisztességes embereken hajt be.
Azonban azzal, hogy magát a szerelőt anyagilag érdekeltté tették a gázlopók felkutatásában (és tudjuk, hogy ennek tisztaságát a jelenlegi erkölcsi viszonyokkal Magyarországon nem lehet garantálni!!!!), egy hatalmas üldözési és zsákmányszerzési lehetőséget adtak egy pénzért mindenre hajlandó tigázos gázszerelői rétegnek (mert ne higgyük el, hogy minden tigázos szerelő egyértelműen biztosan makulátlan!!!), mellyel gyakorlatilag bárkit meggyanúsíthatnak gázlopással úgy, hogy ennek a szerelők számára nincs semmilyen hátrányos következménye, ugyanakkor ha meg mégis "csaláson" kapják a fogyasztót, ők szép pénzt kapnak. Tehát ezen a tigázos szerelő csak nyerni tud, olyan ez, mint a szabad rablás!

Persze azért nem lenne jó, ha kiderülne, hogy nagy számban küldte egy adott szerelő alaptalanul a gáztolvajos órákat vizsgálgatni, meg hát úgy nincs is sok pénz: ezért lehet okosba' is csinálni ezt, és ezzel elő lehet segíteni azt, hogy a vétlen fogyasztó tényleg gáztolvajjá váljon! (Mindaddig meg lehet ezt csinálni, amíg ez a jelenlegi rossz és kizárólagos, megkérdőjelezhetetlen igazságügyi szakértői rendszer fennmarad és a Tigáz etikátlanul úgy gondolja, hogy kizárólag a saját lefizetett szakértőire alapozva rágalmazhatja meg a fogyasztóját gázlopással.) Nevezetesen az órák ugyan le vannak zárva egy fogyasztó által aláírt zárócimkével egy papírdobozba, de a papíron remekül átmegy a mágneses erőtér! Ezáltal ha egy kellően erős mágnessel a vizsgálatra váró gázórákat a papírdobozon át megmágnesezik a Tigáz telephelyén az igazságügyi szakértői vizsgálatra várva, akkor azok felmágneseződnek és ebben az esetben a "szakértő" biztos elkaszálja a fogyasztót, amiből máris röppennek a dús forintok a szerelőnek, aki aztán osztozik azon a mágnesező kollégájával, hacsak nem egyedül csinálta! Fontos persze, hogy tigázos szerelőként ne mindegyik órával csináljuk ezt meg, hiszen az gyanús, azonban kellően sokkal ahhoz, hogy még az éberség bajnokai lehessünk, büszkén viselve a cégtől kapott élmunkás kitüntetésünket!

EMBEREK! HÁT ÍGY MEGY EZ!!!

De ugyanúgy az is elég, ha a szerelő megsérti (levágja) a plombát, mialatt a fogyasztó nem látja, vagy csak megkarcolja az órát, netán megsérti a plexit, ami alá benyúlva a számláló megállítható. A lehetőségek végtelenek, bármi egyéb is kitalálható, amiről a fogyasztó nem tudja bizonyítani, hogy nem volt ott, vagy az a valami nem úgy volt, amikor a szerelő belépett a lakásba. Ezek mindegyike alkalmas lehet arra, hogy a "beépített" igazságügyi szakértő elkaszálja az ügyfelet!

Mielőtt ismertetném a tuttit, ami miatt neked, mint fogyasztónak nem kell többé rettegned a Tigáztól, előbb hadd adjak választ is egyúttal a fentiekre, hogy ne legyek azzal vádolható, hogy nem javaslok megoldást!

Tehát: ha én lennék a főnök a Tigáznál ÉS ennyire rombolná a cégem megítéléset a fenti etikátlan eljárás, és akarnám bizonyítani a jóhiszeműségemet (a Tigáz eddig semmit ilyen nem tett, sőt!), akkor teljesen új alapokra építeném a jelenlegi rendszert!!! Az új rendszer építőkockáit az alábbiakból raknám össze (például):

(FIGYELEM! HA A TIGÁZ EBBŐL EGYETLEN ELEMET SEM VEZET BE MIHAMARABB, AZ MAGÁTÓL ÉRTETŐDŐEN EGYÉRTELMŰSÍTI A CÉG ROSSZHISZEMŰSÉGÉT ÉS ÖSSZEJÁTSZÁSÁT A FOGYASZTÓK MEGHURCOLÁSÁBAN!!!)
  • azonnal leállítanám a szerelők pénzügyi érdekeltségét a gáztolvajok leleplezésében, kivéve a nem vitatható, teljesen egyértelmű eseteket, amelyek képekkel alátámasztva egyértelműen gázlopások (pl. nyomásszabályzó kikerülések, illegális megcsapolások, gázóra-átkötések, stb.)  és kizárnám minden olyan manipuláció pénzügyi jutalmazását, melyet a szerelő maga is elkövethet az ügyfél megvezetésével egy pár perces vizsgálat alatt!

  • bevezetném a szerelők utólagos szúrópróba-szerű ellenőrzését, és nagyon szigorúan büntetném, ha egyetlen esetben is a szerelő NEM JELENTETT egy egyértelmű gázlopásos esetet. Ezzel éppúgy elérhetném a szerelői "érdekeltséget", csak nem jutalmazással, hanem büntetéssel, mely így ez nem mehetne az ügyfél rovására! Az ellenőr például érkezhetne a szerelő után egy órával, annak tudta nélkül, stb. Más módszer is jó, a lényeg, hogy ne legyen anyagilag érdekelt a szerelő trükkösen gáztolvajt csinálni a vétlen fogyasztóból. Garantált megoldások kellenek!
  • a helyszíni vizsgálatokon "álruhás" biztosokkal, vagy a helyszíni vizsgálat időpontja előtt a fogyasztónál járva szúrópróba szerűen ellenőriztetném a szerelőket azzal, hogy rögzíteném a szerelők érkezése előtti állapotokat. Amely szerelőről bebizonyosodna, hogy lopással vádolta az érkezése előtt leellenőrzött fogyasztót, mert ő manipulált valamit, azt kirúgni és feljelenteni a rendőrségen!
  • bevezetni azt a szabályt, hogy mágnesezettség mérést a helyszínen, az óra elvitele előtt, az ügyfél jelenlétében is kötelező megtenni és bizonyítani, majd azt rögzíteni kell a jegyzőkönyvben, de biztosítani, hogy ezt a mérést garantáltan nem lehet manipulálni a szerelő által. Jelenleg ugyanis a legnagyobb vádat a Tigáz nem tudja cáfolni: a cég saját telephelyén történő, az ügyfél ellenőrzése alóli kikerülés fázisában, ipari mágnessel történő megmágnesezést az igazságügyi szakértői vizsgálat előtt! Még olyat is olvastam, hogy a mágnesezettségi vizsgálat előtt az igazságügyi "szakértő" segédje megkarcolta az órát egy csavarhúzóval. Ugye nem mágneses csavarhúzó volt az??? Ugyanakkor megszüntetném azt a gyakorlatot, hogy egy mágneses gázóra egyenlő a gázlopással, hiszen az lehet egy hűtőmágnes vagy egy hangszóró miatt is, melyet a gázórára helyeztek, gyanútlanul. Tehát részletesen vizsgálni a körülményeket, konzultálni az ügyféllel a vitás kérdésekről, több oldalról alátámasztani a bizonyítást, majd úgy kiszabni a kötbért, vagy ha az ügyfél nem fogadja el, akkor bíróságra vinni és csak annak jogerős ítélete után megkötbéreztetni az ügyfelet ÉS csak akkor kikapcsolni a gázt!!!
  • egy nagy belső vizsgálatot indítani, alaposan kivizsgálni a panaszos eseteket és leszűrni az esetleges tanulságokat, majd módosítani a szabályokon,
  • megnézni azt, melyik tigázos szerelő mennyi ilyen esetet "szállított", majd megnézni, ebben mely szerelők jeleskedtek, és ugyanazon a területen tevékenykedő más szerelők között mekkora a szórás: a kiugró szerelőknél több mint biztos, hogy nincs minden rendben, ezért alapos tényfeltáró vizsgálatot indítani, az érintett fogyasztók bevonásával,
  • azonnal elbocsátani azt a szerelőt, akit ebben csaláson érnek és a fogyasztónak tenni valamilyen komolyabb gesztust az elnézésen túl
  • megszüntetni az igazságügyi szakértő utáni automatikus és maximált 540 ezres csekket (én az egész jelenlegi igazságügyi szakértői vizsgálati rendszert megszüntetném és az ügyet helyette inkább a bíróságra vinném, ott majd úgyis sor kerül igazságügyi szakértők bevonására), vagy legalábbis kötelezően az ügyfél által választatnám ki az igazságügyi szakértőt, aki bárki lehet Magyarországon, aki gázórákban is szakérthet, a díjat persze változatlanul a Tigáznak kéne fizetnie és az ügyfél helyszíni vizsgálatra történő utazási költségét is. Ezt követően a Tigáz már sokkal megalapozottabban mondhatná, hogy az ügyfelet mivel vádolja, mint a jelenlegi koncepciós per alapján!
  • azonnal elindítanám a jelenlegi technikai fejlettség szerint a legkevésbé manipulálható gázórák felszerelését és a régiek cseréje során nem csinálnék boszorkányüldözést a fogyasztókból, kivéve a teljesen egyértelműen a fogyasztó által manipulált eseteket
  • azok az ügyfelek, akik egyértelmű és megalapozott gázlopásra tippet adnak, komoly jóváírást kapnak a gázszámlájukból, és bejelentésüket a személyes azonosítás után bizalmasan kezelik. Ha viszont kiderül, hogy vádjuk alaptalan, a Tigáz a rendőrség kérésére kiadja az adatait, amennyiben az alaptalanul vádolt fogyasztó a pártatlan (!!!) és a szerelőnek anyagi érdekeltséggel nem járó vizsgálat során vétlennek bizonyul ÉS feljelentést tesz (persze a Tigáz helyében csak az egyértelmű esetekkel foglalkoznék és a bejelentőt figyelmeztetném a hamis vádolás következményére!)
  • ingyen kontroll órákat szerelnék fel a gyanús helyekre az ügyfél egyéni vezetékére, amelyhez sem az ügyfél, sem a Tigáz nem férhet hozzá, csak mindketten közösen és idővel összevetném a mért adatokat az ügyfél saját gázórája és kontroll mérő között. Kis eltérés nyilván hibahatár. Nagyobb eltérés nyilván gázlopás (esetleg hibás óra, ezt ki kell vizsgálni), ha meg nincs eltérés, akkor megnézni, hogy volt-e a kontroll mérő felszerelése után fogyasztás növekedés. Ha igen, gyanús a fogyasztó, amennyiben nem tudja megmagyarázni az óracserével pont egybeeső hirtelen fogyasztásnövekedést.
TE NE SZÍVD MEG: A NYUGALOM 20 PONTJA

Ennek szellemében akkor most jöjjön az a "csomag" a bejegyzésem végére, mellyel biztosan kivédheted a Tigáz aljasságait, ha már maga a cég nem hajlandó a jóhiszeműségét és tisztaságát bizonyítani és ezzel megspórolhatsz 540 ezer forintot, továbbá nyerhetsz számtalan nyugodt éjszakát! A csomagban 3 elem ( 1) a polarizációs fólia, 2) a plomba és a kontroll mérés Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal általi bevizsgálása a Tigáz helyett és 3) a szerelők távozására történő azonnali felszólítás tippje) Dr. Kalocsai Gábor ügyvéd Úrtól származik a tegnapi telefonbeszélgetésből, amit itt is nagyon köszönök!

  1. még a szerelő érkezése előtt a gázórád és a nyomásszabályzód alaposan lefényképezed, levideózod, külön a plombáit (ha kell, tükörből), előkészíted a saját vagy kölcsönkért kamerád (a legtöbb fényképezőgép kamera is egyben), (végső soron mobil is jó, de a mobil hátránya a rossz minőség gyenge fénynél és az, hogy ha bejön egy hívás, akkor eldob mindent), feltöltöd az akksijait, hogy ne merüljön le, előkészíted a polarizációs fóliát, melyről lejjebb írok részletesen, gondoskodsz tanúkról, akik jó ha minél többen vannak (mi négyen voltunk), és előre felkészíted őket, részletesen elmagyarázva a helyzetet és hogy mit kell csinálniuk, figyelniük, meg hogy azonnal szóljanak majd, ha valami gyanús! (A lejjebb, a 6-os pontban ismertetett hivatali vizsgálatnak (gázóra mérési pontosság) vizsgálati díját előre kérdezd meg a hivataltól, elérhetőségeik a honlapon. Nekem üzenetrögzítő válaszolt és nem hívtak vissza.)
  2. szerelő jön, azonosítod (ha a szerelő váratlanul vagy nem a megbeszélt időpontban állít be, és gyorsan nem tudsz felkészülni a fogadására, mert pl. nincsenek tanúk, akkor NEM ENGEDED BE!!! Nincs olyan, hogy jajj kezitcsókolom, csak egy perc, bár tudom, hogy nem most beszéltük meg, de pont erre jártam, hadd menjek be! Ha ilyenkor engedsz, az 540 ezer Ft-odba kerülhet, ezért NE TEDD!)
  3. megkérdezed az érkezése céljáról és várható idejéről. Az idő alapján össze tudod vetni, hogy a szerelő azt csinálja-e, amit ígért, vagy pl. direkt keres kötekednivalót
  4. amikor megnézné a gázórát, mindenekelőtt az órától egy méterre megállítod és megkérdezed, hogy csak távolról megnézné-e az órát, vagy hozzá is akar nyúlni? Ha hozzá is akar nyúlni, készíttetni vele képeket az óráról még mindenféle hozzáérése előtt és ugyanezt te is csináld meg a saját fényképezőgépeddel! A képek ne csak a számlálóra, de az óra egészére terjedjenek ki, tetejére, aljára is, a plombákra is. Közeli, nagy felbontású képek kellenek!
  5. még mindig ne engedd oda a szerelőt, hanem vedd elő a zsebedből a saját polarizációs fóliádat (beszerzésről, képéről lejjebb!) és alaposan vezesd körül a gázóra fémházán, közben lehetőleg videót készítve róla, hogy nem változik el sehol, majd utána megmutatni egy mágnesen, hogy maga a fólia működik. Ezt is rögzíteni! Legegyszerűbb mágnes lehet egy hűtőmágnes vagy a mobilod kihangosító hangszórója, mert benne állandómágnes van!
  6. ha mindez megvan, csak akkor engedni a szerelőt az órához nyúlni, KIVÉVE ha az ún. OMH plombával van bármilyen gondja, mely az óra előlapján található és nem a csöveken. Végül is ekkor is engedheted a szerelőt hozzá nyúlni, hiszen előtte lefényképezted a plombát, de ott van egy olyan kiugrási lehetőséged, hogy ne a Tigáz, hanem a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (volt Országos Mérésügyi Hivatal, OMH) vizsgálja be a plombát, bár ezért Neked kell fizetni. Ennek a kérésnek az elhangzását követően a szerelő már nem nyúlhat hozzá a csövön lévő plombához (és ezzel a gázórához) sem, a hivatali vizsgálatot ugyanis bár a Tigázon keresztül kell kérni, de tudni kell hozzá azt is, hogy a hivatal csak akkor szereli le és vizsgálja meg az órát, ha a plombák a csövön is sértetlenek!!! Egyáltalán: ha például kontrollmérést akar a szerelő, ahhoz is le kell vennie a gázórát, amihez meg kell sértenie a plombát. Ekkor is ugrott a hivatal, vagyis ha a kontrollmérést inkább a hivatallal akarod elvégeztetni a saját költségeden, akkor nem engedheted a plombához nyúlni a tigázos szerelőt, így levenni sem az órát!
  7. közben folyamatosan videózni, amit csinál a szerelő a gázóra vagy a nyomásszabályzó körül, lehetőleg az arca ne legyen a felvételen, mert nyekereghet érte
  8. minden tanú árgus szemekkel figyelje a szerelőt, hogy mit csinál! Legjobb, ha az összes tanú mindig ott van, ahol a szerelés zajlik
  9. megakadályozni, hogy ha ketten vannak, a másik a nyomásszabályzóhoz menjen egyedül, mert ott is csinálhat manipulációt, amit utólag nem tudsz bizonyítani. Arra az érvére, hogy így hatékonyabb, mondd azt neki, hogy szeretnéd őket folyamatosan együtt látni, majd ha az óra vizsgálata befejeződött, akkor együtt kimentek a nyomásszabályzóhoz is. A saját portádon te vagy az úr, ezt ne feledd!!!
  10. ugyanígy: ha a másik szerelő közben papírozni akar, akkor azt mondod, azt szeretnéd a vizsgálat után, amikor már egyikük sem nyúl semmihez.
  11. Persze a papírozás alatt sem szabad engedni a másikat "csak még ezért" kiszaladni a kocsiba, hátha manipulál valamit a kinti nyomásszabályzón, amit nem látsz. Ha sok tanúd van, akkor esetleg mégis kiengedni tanúval, de inkább ne, hanem éreztesd velük, hogy te parancsolsz és nekik azt lehet csak csinálniuk, amire te engedélyt adsz! Ez inkább lélektani előny, de visszafoghatja őket esetleges további próbálkozásoktól. Összefoglalva: NE LÉGY ENGEDÉKENY, ELŐZÉKENY, JÓ SZÍVŰ A TIGÁZOS SZERELŐKKEL, MERT NEM ÉRDEMLIK MEG, hiszen eljátszották a fogyasztók bizalmát elég hosszú időre!
  12. kint a nyomásszabályzónál ugyanúgy nem lehet engedni, hogy egyikük hadd menjen be a vécére, vagy bármit megnézni, és ne adjál neki egy pohár vizet se, ha kér, SEMMIT! Mert még így is csinálhat bármit gyorsan a benti gázórán (ha bent van), például megmágnesezheti, leszakíthatja ezt-azt, megkarcolhatja. Ha mégis engeded őket különválni, azt csak akkor tedd, ha mindkettőjüket jól felkészített, méghozzá alapvetően gyanakvásra felkészített tanúval tudod kísérni, akiben 100%-ig megbízol és te közben folyamatosan kamerázd azt, amelyik dolgozik (hangsúlyozom, itt CSAK szívesség kérés miatt engedheted őket különválni, pl. vécé, pohár víz, nem pedig azért, hogy közben a másik dolgozzon a gázórán vagy a nyomásszabályzón!!!).
  13. a jegyzőkönyvben rögzíteni, hogy külsérelmi nyomok nem láthatóak, mágnesezettség polarizációs fóliával egyáltalán nem látszik az órán, plombák (jogi zárak) épek, és semmilyen fogyasztói manipulációnak nincs nyoma az órán.
  14. a szerelő távozásakor is megvizsgálni a polarizációs fóliával és ha megmágneseződött, vagy a plomba, számlálóplexije sérült, netán az órán bármi látható, ami miatt akár másnap meg tudnak vádolni gázlopással, ám a szerelő érkezésekor még nem volt rajta az órán, akkor az egyértelműen a szerelő munkájának bizonyítéka, lefényképezni/videózni és azonnal utólag jegyzőkönyveztetni!!!
  15. ha a szerelő leszereli a gázórát, és feltesz egy újat, akkor elviheti a régit, de csak úgy, hogy előtted teszi be a papírdobozba, és zárja le, tehát nem úgy, hogy fogja az órát és kiviszi a kocsiba, majd visszahozza, hogy "most vette észre", hogy a plomba sérült az órán! Mert hogy ilyen esetek is voltak. NEM! A régi gázóra (csere esetén) annak papírdobozba való behelyezéséig és annak lezárásáig nem kerülhet ki a látókörödből!!!
  16. az új órán, ha cserélték, szintén megnézni, hogy nincs-e bármilyen külsérelmi nyom, megnézni a polarizációs fóliával, hogy nincs-e megmágnesezve már előre, hiszen ők később is bármikor jöhetnek ellenőrizni és akkor megnézhetik a mágnesezettséget, amit ha te nem tudsz bizonyítani, hogy nem te tetted rá, akkor már nyithatod is a pénztárcád 540 ezret fizetni a tisztességtelen és etikátlan Tigáznak! Értelemszerűen minden ilyet, a legkisebb karcolást is jegyzőkönyveztetni! Jegyzőkönyveztetni azt is, ha netán nem 2, hanem csak 1 plombát rak fel a szerelő a gázórára (most már minden kötési pontra kell plombát rakni a teljes fogyasztói hálózaton!!!)
  17. gondosan olvasd el a jegyzőkönyvet, amit aláíratnak veled,  nehogy a sorok közt megbújjon a kisördög. Addig ne írd alá a jegyzőkönyvet, amíg nem olvastad el és nem értesz vele egyet MINDENBEN! Amikor papíroztok, a szerelőknek végig ott kell lenniük, nincs semmi trükk, hogy addig egyikük vagy másikuk még gyorsan kiszalad és megnéz ezt-azt.
  18. Végül egy aduász: a hatályos törvények értelmében a tigázos szerelők a te magánterületeden vannak a te engedéllyeddel, ergo bármikor felszólíthatod őket azonnali távozásra, amit KÖTELESEK teljesíteni! Olyan dumára, hogy a gázóra az övék, ezért nem tilthatod meg nekik, hogy elvigyék, meg hasonlók, te maradj magabiztos: neked van igazad! Amennyiben konfliktusra kerül a sor emiatt (vagy bármi más miatt!), tudd, hogy akár az övék a gázóra, akár nem, a te területedről a jogszabályok szerint csak jegyzői engedéllyel vihetik el az akaratod ellenére, mert ők nem hatósági személyek! Tehát ha bármilyen konfliktusra kerül sor a gázóra ellenőrzés vagy csere során, ami miatt te veszélyesnek látod a folytatást, legyen egy aduász a fejedben: BÁRMIKOR, ismétlem BÁRMIKOR KÖVETELHETED, hogy azonnal távozzanak! Amennyiben nem engedelmeskednek, abban az esetben azonnal beáll a magánlaksértés ténye és azonnal hívhatod a rendőröket! Persze ha már szerelés alatt van a vezetéked, akkor nyilván célszerű hagyni, hogy visszaállítsák az eredeti állapotot, hogy üzembiztosan használhasd a gázt továbbra is, ezért hangsúlyozom, ez az aduász csak egy végső fegyver legyen, de tudj róla!
  19. Összességében: dokumentálj, figyelj mindent a tanúkkal együtt, semmit ne írj alá, amivel nem értesz egyet! Éreztesd a szerelőkkel, hogy a főnök te vagy és legyél a legkisebb jelre is iszonyúan gyanakvó és inkább biztosítsd be magad, nem törődve a tigázosok reakciójával, mintsem kifizess később 540 ezer forintot! A tét nagy, legyen a te érdeked messze minden más érdek előtti!
  20. Soha ne bízz meg 100%-ban egy tigázos szerelőben, kivéve talán akkor, ha személyesen, jól ismered!
Sajnálom, hogy ilyen szörnyű dolgokat kell leírnom egy közüzemi szolgáltatóról, de ők sajnos kiérdemelték ezt a státuszt, hát hadd kapják meg mostantól tartósan! Miután a fenti védekezési pontok az elmúlt napokban álltak össze, és a vizsgálat előtti napon már a polarizációs fólia is a kezemben volt (köszönjük, Helgesz!) :), én már a vizsgálat előtt teljesen nyugodt és magabiztos voltam, hiszen tudtam, hogy nem fognak tudni manipulálni. Ezt a blogbejegyzést azért készítettem, hogy az enyémhez hasonló nyugalmat és magabiztosságot érezze ezentúl mindenki, aki elolvassa és alkalmazza a fentieket a saját nyugalma és biztonsága érdekében!

TERJESZD EZT A HÍRT, HOGY MÁSOK IS SIKERESEN VÉDEKEZHESSENEK A TIGÁZ SZEMÉTSÉGEI ELLEN!

A blogomra tévedt Tigáz alkalmazottak és hűbéreseik szíves figyelmét felhívom arra, hogy az internetes blogokba írt bejegyzésekre (így erre sem) a sajtótörvény értelmében helyreigazítás nem kérhető! De a kommentet engedélyezni fogom természetesen, ahogy bárki másnak is!

Végezetül hadd szóljak pár szót a polarizációs fóliáról, amit be kell szerezned a tigázos vizsgálat előtt. A polarizációs fólia (például) a budapesti Euromagnet Kft.-nél kapható. Nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 8:00–16:30 közt, pénteken 8:00–13:30 közt. Címük: 1102 Budapest, Halom utca 20. (Kőbánya alsó vasútállomás és a Liget tér közelében vannak):


Nagyobb térképre váltás

Telefonszámuk (1) 260 0799, (1) 257 7119. Nem kell semmit előre megrendelni, csak bemész magánszemélyként és azonnal megkapod. Egyetlen ilyen fólia teljesen elegendő, mivel folyamatosan újrahasználható, az ára bruttó 1.500 Ft. Itt van a polarizációs fólia oldala az Euromagnet Kft. oldalán.

Ezek pedig az én képeim a fóliáról. Első képen látható a tiszta állapot (egy váltóáramú transzformátor ki/bekapcsolásával állítottam helyre a homogén állapototot) a másodikon pedig az látszik, amikor a mágneses erőtér miatt a vasszemcsék átrendeződnek. Amikor elemeled a fóliát a mágneses térről, az átrendeződött rajzolat változatlan marad mindaddig, míg egy újabb mágneses hatás nem éri a fóliát. Amúgy jó játék, csak kár, hogy egy ilyen erkölcstelen ügy miatt ismertem meg.



Ui.: ha valakik Tigáz elleni tüntetést vagy tömeges fellépést szerveznek bárhol az országban a fenti ügy miatt, szóljatok nekem is, mert én is megyek!!!

36 megjegyzés:

Vegas írta...

Jó hosszan össze van foglalva az egész, de hát a téma nagyon is összetett.
1-2 megjegyzést hozzáfűznék.
Kezdem a polarizációs fóliával.
Szerintem felesleges a fogyasztó által vásárolt fóliával körbenyalatni a gázórát, ugyanis joghatással járó mérésre alkalmatlan (nem megbízható) és mint ilyennel sem a szolgáltató, sem a fogyasztó nem tud bizonyítani semmit. Valamint mikor figyelmeztette a szolgáltató a fogyasztót ÍRÁSBAN arra, hogy erős mágneses behatás esetében az óra nem mér pontosan ezért befolyásolható? Alapból honnan kellene ezt tudnia egy fogyasztónak?
A másik a szakértői vélemény. Hallottam már olyanról, hogy a megbízott szakértő fegyver- és ujjlenyomat szakértő volt!
A gázóra vajon melyik csoportba tartozik??? Vagy elég, ha valaki szerepel szakértő jegyzékben BÁRMILYEN SZAKTERÜLETEN??? Mondjuk ha én pl. szakértő vagyok galambtenyésztésben és benne van a nevem a jegyzékben, akkor engem is megbízhatnak mint gázóra SZAKÉRTŐT?
OMH plomba.
A szabályzatban valami olyasmi áll, hogy minden plombának a sorszámát az óra felszerelésekor egy jegyzőkönyvben szerepeltetni kell.
Az OMH plomba "jelzését" nem tüntetik fel-nem rögzítik sehol írásban, mégis ennek eredetitől való eltérése miatt is kiróttak már kötbért!!!
Aggályos még továbbá az a fent leírt körülmény, miszerint az órát leszerelés után olyan körülmények között szállítják-tárolják a szakértői vizsgálatig, amely időtartam alatt a mérőóra nincs ellátva külső mágneses erőtér elleni árnyékolással-védelemmel!
Karc. A másik faszsága a tigáznak.
Ha meg van karcolva a mérőóra burkolata, az ugyan mennyiben és milyen módon befolyásolja annak működését???
Hirtelen ennyi jutott csak eszembe de biztos, hogy lenne még több minden, amibe bele lehetne kötni.
Fenti, gyenge lábakon álló vádaskodása a szolgáltatónak hamar megbukna bíróság előtt, de mégis ezeken az alapokon fenyegetik és hurcolják meg a fogyasztókat. Ezen tények tudatában tisztán látszik a szolgáltató tisztességtelen piaci magatartása, bármennyire is tagadják azt.

Homa Péter írta...

Kedves Vegas!

Rengeteg órát töltöttem el a neten a gázóra ellenőrzésre való felkészüléssel. Ez alapján állítottam össze ezt az anyagot, megspékelve a saját véleményemmel.

Az felkészülésem alapján úgy gondolom - egyetértve az álláspontoddal - hogy ugyan nem válthat ki joghatást a mágnesezettség megállapítása, de ha a korrupt igazságügyi "szakértő" és a Tigáz már ehhez az egyhez is köti az 540 ezres kötbért - és ha azt nem fizeted be, akkor kikapcsolja a gázt -, akkor kénytelen vagy védekezni valahogy.

A fogyasztónál lévő polarizációs fólia semlegessége és annak felvétele, továbbá jegyzőkönyveztetése egy lehetőség erre.

Köszi a hozzászólást!

Vegas írta...

Még az jutott eszembe, hogy a szolgáltató egy nem 100%-ig bizonyított, tehát VITATHATÓ követelést tartozásnak tekint és ilyenkor ugye jogosult a szolgáltatásból való kizárásra.
Na ezt kellene hatóságilag megtiltani, hiszen nem 1-2 ezer forintról van szó, hanem többszáz ezerről.
Csakhogy a hatóságnak teljesen nyilvánvalóan a szolgáltató diktál, bármennyire is nehéz ezt elfogadni.

Vásárhelyi írta...

gratulálok! remek írás sok értelmes dologra..

Névtelen írta...

Jó a cikk, de annyiban kiegészíteném, hogy a FŐGÁZ-nál hasonló ügyek vannak "ügyintézés alatt", max. látva a TIGÁZ-ra irányuló figyelmet, tán időben leállhattak, de ott még durvább esetről tudunk.

Névtelen írta...

CSAK A TIGÁZNÁL KAC! KAC!:))) a FŐGÁZ ugyanilyen!!!!!!!!!! De, jó a blog!

Tudor (Vidor) írta...

Kedves Barátaim!

Kérditek, hogy miért most szaporodtak meg ennyire a leszerelt mérők vizsgálatai???
Nagyon egyszerű!!! Próbálom megmagyarázni nektek a lényeget:
Annakidején ugye megszűnt az NDK. Az NSZK már az EU tagja volt, és az oda betagozódott keleti országrészben ezt követően rögtön sokmillió, az EU Direktíváknak abszolút nem megfelelő ócska gáz- és villamos mérőt szereltek le! Ezeket megsemmisíteni szét kellett volna szerelni a különböző anyagok miatt (réz-vas, műanyag, alumínium.) Ez igen nagy munka és költség lett volna, ezért inkább ingyen, vagy csak jelképes aprópénzért odaadták a magyar energiarendszert megvásárló francia- és olasz multinacionális cégeknek, akik itthon felszerelték azokat. A német tulajdonú hazai energiacégek ezeket értelemszerűen nem vásárolták meg, mert ők mint tudjuk, a jog- és szabály-, valamint a szabvány-követésben sarkosak.
Namármost ezekben az években kell tömegesen leszerelni nálunk is és az új, az EU-Direktíváknak megfelelő mérőkre kicserélni a régi mérőket itthon is. Ha már ilyen soha vissza nem térő lehetőséget kaptak, akkor úgy gondolták, hogy azt a néhányszáz milliárd Ft-ot, amit ellenszolgáltatás nélkül megszerezhetnek, azt nem hagyják elveszni! Valamilyen, bármilyen apró "mondvacsinált" gyanúval leszerelik a mérőket, a saját szakértőik szétfúrják, tönkreteszik, őket semmi kár nem éri, de a fogyasztók ezreit-tízezreit-százezreit úgy vegzálják, hogy nekik semmi káruk sem származik ebből! Nagyon jól ismerik a rossz szabályozásból eredő behozhatatlan előnyt élvező jogaikat! Én is ig.ügyi szakértő vagyok. Egy 7 éves per-sorozatban megnyertem egy szerencsétlen 100 %-og ártatlan családnak szakértői munkámmal és szakvéleményemmel már a Táblabíróságon közel 10 millió Ft-ot. (Annak ellenére, hogy pernyertesek lettek, anyagilag-idegileg tönkrementek, elváltak; felbomlott a harmonikus családi életük, az ügyvédjük nem kellő védekezésének köszönhetően kb 1,5 millió minusszal zárták a pert.) Ez olyan nagy bűnöm volt, hogy nem késlekedett a válaszcsapás; mindkettő, azonos külföldi tulajdonú szolgáltató -annak ellenére, hogy több mint 25 éve bírósági kirendelésekre eskümhöz híven aprópénzért szolgáltam az Igazságot és sokszáz ilyen ügyben adtam bírósági szakvéleményt- most mégis mindkettő egymással kooperálva meggyanúsított engem is áram- és gázlopással. (Teljesen egyértelmű, hogy a leszerelés után az igen gyönge védelmű átlátszó raschel-zsákba beletett mérőmet már az ő őrizetükben "megbuherálták" és nagy pénzt követelnek tőlem. Hiába jelentettem fel őket többször is a Rendőrségen és az Ügyészségen, sőt a szolgáltatók által alkalmazott szakértők rendkívül elfogult és hamis szakvéleményeik alapján a Magyar Igazságügyi Kamaránál, sőt a KIM-nél is. Hiába kértem a Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Magyar Energia Givatal vezetőinek segítségét. Hiába írtam a szolgáltatók vezérigazgatóinak leveleket, elküldve mellékletben az írásos bizonyítékok sorát; feltárva a sorozatos jog- és törvénysértéseiket. Az első kettő megszüntette a vizsgálatot, mondván hogy a kivizsgálásban a szolgáltatók az illetékesek. (Saját maguk, az embereik "disznóságait" -mint tudjuk "abszolút pártatlanul"- ők vizsgálják ki!!!) A többiek pedig elhajtottak, sőt a tértivevénnyel tavaly ősszel elküldött fellebbezéseimre, leveleimre még csak választ sem írtak, hiába írja elő törvény (KET, és jogszabályok, Szolgáltatói Üzletszabályzatok!

Tudor (Vicsor) írta...

Folytatás: Úgy látszik, hogy csak a "kisembert " kapják el a legapróbb szabálytalanságért, de -a mi adóinkból és energiaszámláinkból jól megfizetett- választott és kinevezett és rossz példát mutató vezetőinket nem köti semmi! Nekik lehet alapvető emberi jogainkat, az Unio Alapjogi Chartáját, a Magyar Alkotmányt és egyéb törvényeket is következmények nélkül sorozatosan megsérteni. Tudják nagyon jól, hogy az átlag magyar emberek nem képesek gyakran már a másodfokú bíróságra sem elvinni ügyüket! Az, hogy az EU-bíróság elé is kivihetjük az ügyeinket csak pusztán egy elvi lehetőség, amivel a károsultak 99,999 %-a sajnos nem képes és nem tud élni! Különösen úgy, hogy a szolgáltatók jól tudják; nemrégen hoztak egy számukra kedvező törvényt, hogy az 1.000.000,- Ft alatti peres ügyeket csak másodfokú bíróságig lehet vinni, tovább nem! Most büntettek meg 780.000,- Ft-ra jogerősen elítélve egy teljesen ártatlan helyi ismerősömet. Szerintem még maga az ítélkező bíró sem értette meg a saját nyakatekert; a fizikai törvényeknek is teljesen ellentmondó indoklását! Teljesen egyértelmű, hogy a bírósági kirendelt- és a fogyasztó által megbízott ig.ügyi szakértők 180 fokban ellentétes szakvéleményét fel kellet volna a bírónak oldania! Ő elvágta a gordiuszi csomót; mindkettő véleményét kizárta és a korábbi, a szolgáltató által megbízott és fizetett neki "befeküdt" szakértő állításaira alapozta az elmarasztaló ítéletét! Sajnos az Igazságszolgáltatásban is nagyon messzire ér a szolgáltatók keze!!!! Kérdem én, hogy a szolgáltatók némelyikének szabad-e egymással szövetkezve "maffia-szerűen" működve szabad rablást végezni döntő erőfölényük felhasználásával az ártatlan fogyasztók között??? Azon meg csak mosolygok, mikor azt írják némelyek, hogy úgy döntött, átmegy másik szolgáltatóhoz.... :-))) Ezt szabadon megteheti, még talán olcsóbban is kapja a gázt, villamos-energiát. DE: JÓ, HA TUDJUK: A HÁLÓZATI ENGEDÉLYES BIRTOKOLJA AZ ŐT ELLÁTÓ ENERGIA-HÁLÓZATOT ÉS FŐLEG A MÉRŐJÉT!!! ÍGY TEHÁT ÖRÖKRE HOZZÁ VAN KÖTVE AZ ŐT MINDEN IDEGSZÁLÁVAL MEGKÁROSÍTANI TÖREKVŐ CÉGHEZ!!! HOGY LEHET EZT AZ ANOMÁLIÁT KIVÉDENI? NAGYON EGYSZERŰEN: KI KELL VÁNDOROLNI BALIRA, VAGY PL. A BUDDHISTA ÉSZAK-INDIÁBA, AHOL NEM IS ISMERIK A LOPÁS FOGALMÁT! SZINTE ABSZOLÚT BIZTOS, HOGY OTT ILYEN ESEMÉNY NEM TÖRTÉNIK VELE! VAGY DÁNIÁBA, SVÉD- VAGY FINNORSZÁGBA, AHOL NEM ISMERIK A MEGVESZTEGETÉST; AHOL NINCS IS MEGFELELŐ SZÓ A KORRUPCIÓRA!!! VAGY A LEGVÉGSŐ, SAJNOS CSAK ELVI LEHETŐSÉG: TÖMEGÉVEL LE KELL VÁLNI A VEZETÉKES ENERGIA-SZOLGÁLTATÁSRÓL!!! FEL A FEJJEL BARÁTAIM! ILYEN SZÖRNYŰSÉGEK UTÁN MÁR CSAKIS CSAK JOBB VILÁG JÖHET! LEHET, HOGY MÁSUTT???

Névtelen írta...

Remek tanácsok, továbbítom én is! De! Mindeképpen korrigálnám azt a részt ami arra vonatkozik, hogy ez csak a Tigáz játéka. A FŐGÁZ-nál ugyanígy előfodulnak mágnesezéses műsor, fogaskerék kimetszéssel gyanusítás, óra összenyomásának vádja...stb. Max. a Főgáz most a szűzlány szerepében tetszeleg és mgpróbál propagandával ügyfeleket szerezni

Névtelen írta...

Szerintem ebben az esetben a TIGÁZ lopással vádolja meg az ügyfelét.
Amennyiben ezt nem tudja bizonyítani, akkor az hamis vádnak minősül. Ezt a Btk szabályozza.
Csak egy apró részlet belőle:
"233. § (1) Aki EKommentár

a) a hatóság előtt mást bűncselekmény elkövetésével hamisan vádol,

b) más ellen bűncselekményre vonatkozó koholt bizonyítékot hoz a hatóság tudomására,

bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

"234. § * Aki mást hatóság előtt bűncselekmény elkövetésével azért vádol hamisan,
mert gondatlanságból nem tud arról, hogy tényállítása valótlan vagy a bizonyíték hamis,
vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő"

Ezek után ezeket is érdemes lenne végigvinni a bíróságokon azoknak, akiknél kiderül az ártatlanság.

Nem vagyok jogász, ezért jó lenne ez ügyben egy jogász véleménye

Tudor (Vicsor) írta...

Igen, azt én is elfelejtettem mondani, hogy ez nem csak a TIGÁZ területén dívik, hanem szerte az egész országban! Az én esetem sem TIGÁZ-os eset! És az a tragédia, hogy nem hogy nem járnak el a hamis szakértői jelentést leírókkal szemben; -akiknek az lenne a kötelességük, azok igen gyakran mindenféle mondvacsinált indokkal "elmaszatolják" az ilyen ügyeket, bejelentéseket- de írásos bizonyítékaim vannak rá, hogy még mentegetik is őket! Az a jól behatárolható kör; az a néhány, vagy esetleg egy-két tucat igazságügyi szakértő rendkívül elfogult, sőt akaratlagosan hamis szakvéleményével szégyent hoz a kb. 4-5.000 főt számláló tisztességgel és becsülettel dolgozó igazságügyi felesküdt (ahogy régen, a múlt század első felében mondták: "hites-") szakértőre is! Nem beszélve arról, hogy az ő évi többmilliós, több tízmilliós "júdáspénzük" ellenében a becsületesen dolgozó nagy többség alig keresi meg az évi költségeiket; nullszaldós, vagy egyenesen ráfizetéses! Sőt van úgy, hogy a peres, vagy büntetőeljárásban kirendelt szakértők egy-vagy több év után kapják csak meg kamatmentesen a rendesen megdolgozott munkájuk ellenértékét és a megelőlegezett költségeiket!

Névtelen írta...

Sziasztok!
Sajnos engem is próbálnak megszívatni. Először is leszögezném, hogy soha nem csaltunk, nem mágneseztünk.
A 4 éve felszerelt (felújított) órát, hétfőn cserélték le. Az órán nem volt sérülés, a jogi zárak is rendbe voltak "ez a jegyzőkönyvbe is benne van", fényképeket készítettem, de a mágnes próbát eszembe se jutott megcsinálni :-(( későn találtam ezt a blogot. A kontroll mérésen találtak hibát, történetesen, hogy 20%-kal kevesebbet mér a mérőnk. Erről én nem kaptam semmit. Az órát bedobozolták, elvitték. Megjött a szakértői vizsgálat időpontja. Mit tegyek? Ügyvéddel menjek?
Köszönöm a segítséget!

Névtelen írta...

Válasz "Névtelen"-nek:
Idézem: "A kontroll mérésen találtak hibát, történetesen, hogy 20%-kal kevesebbet mér a mérőnk."
Mi az, hogy "kontroll-mérés"? Ezt nem ismeri a mérésügyi törvény!
Mert mérőt hitelesíteni csak és kizárólag arra EU-s (és természetesen magyar akkreditáló hatóság általi) akkreditációval, arra meghatározott, a mérésügyi etalonokkal hitelesített, az etalonra visszavezethető, a felszerelt gázmérőnél sokkal kisebb hibaosztályú mérőberendezéssel, (általában rögzített mérőpaddal, vagy mérőeszközzel) lehetséges. Kérj a szolgáltatótól olyan jognyilatkozatot, hogy rendelkezik-e gázmérők hitelesítésére akkreditációval? (Egyébként magad is ellenőrizheted az interneten, mert ez az információ teljesen közérdekű információnak minősül! Ugyanolyan típusú és hibaosztályú mérővel mint a te mérőd, nem lehet kontrollmérést végezni, mert a mérők +/- irányú, a megengedett hibahatáron belüli -egyébként önmagában megfelelő mértékű- de különböző irányú hibahatárai szummaként összegezve már előfordulhat, hogy ehhez képest már nem felel meg az egyébként a hiteles mérőeszközzel megfelelőnek minősülő gázmérő!

Névtelen írta...

Csak egy tipp: A mágneses mező jelenléte fólia nélkül is ellenőrizhető! Minden androidos telefonra tölthető le olyan ingyenes alkalmazás mely a mágneses tér jelenlétét illetve változását jelzi! Ez sem hiteles,de mindig kéznél van.....

Névtelen írta...

Tigáz trükk:
1., nem csak fóliával, hanem kalibrációs bizonyítvány nélküli térerőmérővel is "bizonyítják" a mágnesezettséget! Közölnek egy térerőértéket (pl. 1 mTesla) és ha ezt meghaladja, akkor mágnesettség esete áll fenn.
Két megjegyzés:
a., Ki és milyen kritériummal állapította meg ezt az értéket?
b., Egy olyan távolkeleti műszerrel mérnek amelyik gyári honlapján is olvasható, hogy időközönként kalibrálni kell!
2., "Etalon" áramlásmérővel megnézik, hogy hogyan forog a számláló. Igen, de az áramlási sebességet nem tudni, hogy mennyi!(putty-putty-putty, digitálisan beállított akármennyi) A sorbakötött mérő szépen pörög és egy idő után az áramlás sebességének növekedésével az ellenőrzött mérő megáll. Igenám, de ha az ellenőrző mérő nem 6 m3/órás , hanem nagyobb átfolyású, akkor az még vidáman mér 10-15 m3/órás sebességnél is, az ellenőrzött mérő meg megáll!
Megjegyezném még, hogy erre hivatkozással roncsolásos bontást csinálnak és igy lehetetlenség az újbóli, kontrollálható ellenőrzés.

Ügyes, mi?

Névtelen írta...

Sziasztok!
Ma meg volt nálam is a gázóra csere!
Sajnos nem olvastam el a leírást, de készítettem titokban egy videó felvételt! A szerelő nem sejtette hogy készül a meglepi! Meghívtam egy kávéra, és amíg én a konyhában a kávét készítettem ő annak módja szerint karcolta és mágnesezte az órát! Papírozásnál közölte velem, hogy az óra szerinte karcos és jegyzőkönyvet kell felvenni róla! Mondtam neki tegye tiszta a lelkiismeretem! Amikor megnéztem a videót azt hittem dobok egy hátast! Nem hittem a szememnek! Ekkor mocsokságot! A videón minden látszik, HD felvétel, bár a fényviszonyon még lehetett volna csiszolni! Szerinted mit tegyek?

Nagy Norbert írta...

Küld el a médiának a felvétel másolatát,mindenhova ahova csak lehet,habár a Hír Tv-n pont ma láttam egy ilyet.Legalább pofára esnek a mocskos Tigázos csalók.

Névtelen írta...

Nálam ismerős Tigázos szerelő jött, ő szerelte fel az órát régebben,teljesen megbíztam benne. Hogy hogy nem, sérülést talált a plomban ellenőrzéskor . Tényleg senkiben nem szabad megbízni...

Névtelen írta...

Üdv Mindenkinek!

Szörnyű, amit ez ügyben megenged a szolgáltató!!!
Sajnos az összes gázlopást, amiket nagy cégek, raktárak, stb követnek el, mert nekik megéri kifizetni az 540 e ft -ot mert a gázszámlájuk több millió lenne szabályos vételezés esetén, illetve a gáz hálózati veszteségeit is a lakossági fogyasztókkal fizettetik ki.
Egy figyelem felhívás!!!!
Kertes házak gázmérője 80-90% ban az előkertben van elhelyezve. Összefonódást erősen feltételezve a szolgáltató csak bizonyos óraszekrényeket enged felszerelni.
Na ezeknek hiába zárod az ajtaját esetleg lakattal, az alja teljesen nyitott állítólag szivárgás miatti biztonságból.
Sajnos hallottam olyan esetet, amikor felbérelt emberkék 4-5 ezer ft ért este főleg kutyátlan, kamerátlan ingatlanokhoz bemászva fent említett óradobozba alulról felnyúlva csikarták meg az órát smirglivel, vagy tettek rá pl hangszórómágnest!!! 10 másodperces munka 4-5 ezerért, na? Ja és véletlenül pont eme órákat ellenőrizték állítólag rövid időn belül.
Ki az aki naponta nézegeti az óráját a kiskertben, főleg nyáron, ki az aki belát a felszerelt óra mögé, ahol csontig le van smirglizve, de a legszebb, mikor a szerelő előtt kinyitod semmit sem sejtve a szekrényt, és ott vigyorog az alján egy 50 ft os hangszórómágnes? Ezt ,hogy magyarázod meg?

Szóval emberek egy tipp: Alulra egy rácsot felcsavarozni azonnal, amin nem lehet felnyúlni!!!

Névtelen írta...

Ma jöttek hozzám gázórát cserélni. A szerelő nem engedte a videózást, így nem engedtem elkezdeni a munkát. Szemrevételeztük közösen az órát, hozzá nem érve és ránézésre azt mondta nem lát semmi rendelleneset az órán. Kisebb vita alakult ki köztünk a "becsületről" de mondtam, hogy új időpontot kérek, tanúkat rendelek ide és akkor is videózni fogok mivel a saját udvaromban ezt senki nem tilthatja meg. Vagy igen? Szerintetek jól tettem vagy jobban felhívtam magamra a figyelmüket? Természetesen nem loptam gázt! Üdv -MOTIVO-

Homa Péter írta...

Mindent nagyon jól csináltál!

A videózást nem tilthatja meg a szerelő, de a személyiségi jogai miatt azt megtilthatja, hogy ő maga rajta legyen.

Nyilván felhívtad magadra a figyelmet, de ezt ők okozták, a fogyasztók sosem fogadtak így gázszerelőket Magyarország kétezer éves :) története során!

Nyugodtan lehet arra hivatkozni, és nem kell ezzel vitába szállni velük, hogy lehet hogy ő konkrétan nem, de a kollégái nagy számban eljátszották a bizalmat és kénytelen vagy saját magadat védeni.

Ha neki nem tetszik, küldjön ki más szerelőt maga helyett, vagy jöjjön a főnökével, de videózni akkor is fogsz.

Ne félj tőlük! Ők a Te magánterületeden vannak, ahol Te vagy az úr!

Sok sikert! És ne feledd: ők a gonoszak, nem Te és az egészet ők kezdték! Ezt csak Neked mondom!

Névtelen írta...

Sziasztok!
Jövő héten jönnek órát cserélni...
Albérlők vagyunk itt 3,5 éve,most néztük hogy van az óra alján és elején is kis sérülés(nem mi csináltuk),karcszerűen lejött kicsit a festék,de nem tudjuk mikor és mitől...
Mit csináljunk szerintetek ha itt vannak?
Norbi

Homa Péter írta...

Szia Norbi!

A fenti 20 pontot mindenképpen tartsátok be és azt javaslom, hogy a lakástulajdonos is legyen ott a vizsgálaton, ezzel Ti magatokat is véditek.

Egyébként számomra úgy tűnik, a Tigáz csinált valamit, mert teljesen megszűntek a híradások a Tigáz visszaéléseiről és a kommentek is el-elmaradnak már.

Írj majd ide, ha valami szabálytalanságot tapasztalsz, hadd tudják a többiek is, akik erre járnak!

KÖszi:

Péter

Névtelen írta...

Sziasztok!
Tegnap megvolt az óracsere,nem volt gond a kis karcok miatt.
Videóztam is,nem reklamáltak,de megnyugtattak hogy nincs gond,nyomáspróba jó volt ,megy a zúzdába az óra,se jegyzőkönyv,se doboz nem kell ilyenkor.
Korrektek voltak,beszélgettem velük,nálunk nem volt gond.
Ilyen is van szerencsére.
Üdv : Norbi

Unknown írta...

Sajnos későn olvastam a blogod, becsületes fogyasztóként azt hittem nincs takargatni valóm. Nálam azért szerelték le a pálinkát mert állítólag másfajta mint amilyennek lennie kéne. Győzködtek hogy ismerjem el a helyszínen hogy vétkes vagyok, akkor "csak" 340ezer a . Természetesen nem ismertem el így 540 ezerrel fenyegetnek. Mit tudok tenni? Ja és nálam a Magáz volt kint.

Homa Péter írta...

Kedves Rita!

A blogbejegyzés elsősorban azoknak szól, akik megelőzni szeretnék a vádaskodást. Ahol ez már megtörtént, ott ezek a módszerek már nem vethetők be.

A felettes szervhez (Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal) fordulást javaslom. Tűrhetetlen, hogy egyes cégek mit meg nem engednek maguknak, tisztességes becsületes embereket próbálnak arra rávenni, hogy csalónak állítsák be magukat és utána erre való indokkal százezrekre lehúzzák őket!

Névtelen írta...

Szia!

Jó írás, de arra azért rávilágítanék, hogy a mérőórán mért mágnesezettség nem ugyan akkora mértékű lesz egy mágneses csavarhúzótól, mint egy neodím mágnestől. Neodím esetén olyan erős a mágnes, hogy a belső szerkezeti elemek kopása, törése lesz jellemző. Nem tudom a műszaki szakértő véleménye kiterjed-e ilyenre, vagy csak számok, mérési eredmények nélkül, tényszerűen állítja, hogy mágnesezték a mérőt.

Névtelen írta...

üdv.mindenkinek!
Nálam tavaly történt évi óra leolvasáskor naivan meengedtem a gázmü embert,és hozott egy hosszu müszert,amit nem értettem meg miért nyomja erősen,hosszan,a végén mikor fényképezett néztem nagyot,mi ez a hirtelen nagy köbm.ugrás!!!május hóban több mint ezer km.tett rá,követelik a pénzt,de nem kapcsolták ki.Most,kértem a gázmérö pontossági mérését a Fögáztól,mire lecserélik hirtelen!!Környéken senkineksem-igen de benne van az a pörgetés,mit tegyek?engedjem elvinni,ügyvéd kéne?jól jönne egy jó ötlet..

monyi írta...

Bárcsak előbb olvashattam volna a blogodat. Akkor most gazdagabb lennék az 540 ezerrel +16 ezer forint szakértői vizsgálati díjjal. A balhéba benne volt a leszerelő és az "igazság"ügyi szakértő is. Pénzért bármelyik kisembert kicsinálják. :( Egy ujjal sem nyúltunk hozzá soha a gázóránkhoz... Nem mentümk perre, a bíróságot mi a garancia hogy nem fizetik le? Az én ügyem nem TIGÁZ, hanem FŐGÁZ. Egykutya. És semmi garacia arra, hogy pár év múlva nem csinálják meg újra. Szemét emberek vannak.

Névtelen írta...



https://internetfigyelo.wordpress.com/2016/04/30/magyar-igazsag-szolgaltatas-szorjak-az-iteleteket-gazmero-ugyekben/

Névtelen írta...

Figyelem!

A blogokban gyakran szerepel az, hogy az illetéktelen beavatkozás kizárására az előkertben, vagy kültéren, esetleg a társasházi közös lépcsőházban lévő gáznyomás-szabályzót, gázmérőórát erős fémdobozba és erős lakattal, hozzáférhetetlenül le kell zárni erős zárral, lakattal az illetéktelen, rosszindulatú beavatkozás ellen. Ez SZIGORÚAN TILOS! Nemcsak a gázmérőnél, de a villamosenergia mérőnél is! Azért, mert ezek mellett ott található a gázvezeték és a villamos betáplálás főelzárója, főkapcsolója és méretlen áramú kisautomatája! És mert egy esetleges tűzeset, baleset, havária esetén a Katasztrófaelhárítás, tűzoltóság itt gáztalanít és áramtalanít legelőször. Ha nem tudják lekapcsolni a gázt és az áramot, az emberéleteket veszélyeztet és tüzet, robbanást okozhat! A gáznál egy átlag-lakás minimum 540.000,- és max. 1.080.000,- Ft-os (nagyobb lakásoknál, cégeknél a felső határ a csillagos ég!) gázszolgáltatói kötbérénél a Tűzvédelmi törvény és végrehajtási szabályzata szerint közveszély okozás miatt ennél sokkal nagyobb büntetést is kaphat az, aki lezárja a főelzárókat (1959. évi törvény (Ptk.) XXIX. fejezet- Kártérítés általános szabályai- 339. § (1) bek és 340. §. (1) szerint! A biztosító pedig még ha biztosítva van a lakás, ház, még akkor sem fizet neki, sőt a más kárát is vele térítteti meg; kemény összegeket hajt be még akkor is, ha biztosítva van az illető! Mi a megoldás akkor ha a szolgáltató által a kötbér kiszabásánál hivatkozott törvény és ez a törvény teljesen ellentétes egymással? Senki sem tudja! A bíróságok sem vizsgálják soha e két ellentétes törvényt, a legszigorúbban alkalmazzák a józan emberi ésszel fel nem fogható anomáliát simán átlépve a szolgáltató általi érdeknek megfelelőt. Éjjel-nappal ingyen őrizni, sőt ha szabadságon vagyunk, akkor pedig őrző-védő szolgálattal 3 műszakban, vasár- és ünnepnapokon is őriztetni a mérőket. Ez egy rendkívül életszerű törvény, a bíróságok a felelős őrzés szinonímájaként ezt így értelmezik... Ezt csak a Magyar Parlamentben ülő képviselőink tudnák megváltoztatni az Igazságügyi Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium segítségével!

Névtelen írta...

http://www.atv.hu/belfold/20130123_meg_nem_buntettek_meg_a_szolgaltatok_ne_aggodj_te_is_sorra_kerulsz?fb_action_ids=559642330713726&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

Névtelen írta...

Alulírott, Szívós Gyula 75 éves állampolgár, munkámért valamikor -anélkül, hogy MSZMP párttag lettem volna-, Csongrád Megye Alkotói Díjával kitüntetett Délalföldi Gázszolgáltató Vállalat (a GDF SUEZ ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázszolgáltató ZRt jogelődjének) nyugdíjasa, a magyar igazságszolgáltatásban teljesen csalódva; 2008. 08. 15. óta a GDF SUEZ ÉGÁZ-DÉGÁZ Gázszolgáltató ZRt, a Magyar Energia Hivatal, a Csongrád Megyei Főügyészség, a Cs. M.-i Nyomozó Ügyészség, valamint 5 bírósági procedúra alapján gázmérő-ügyben (ú. n. szabálytalan vételezésben, de abszolút be nem bizonyítottan) ártatlanul többször is jogerősen elítélt állampolgár az alábbi kéréssel fordulok Önökhöz:
Kérem, segítsenek nekem a legszélesebb nyilvánossággal is megismertetni az ügyemet úgy, olyan módon, hogy személyiségi jogi perrel ne tudjanak engem megtámadni, valamint szíveskedjenek nekem segíteni abban, hogy a feltehetően nagy értékű korrupciós ügyben, feltehetően bűnszervezetben dolgozó bűnösök elnyerjék végre méltó büntetésüket.

Továbbá a nyolcadik éve még mindig folyó ügyemet rövid úton, gyorsan kivihessem az Európai Bíróságra, mert nekem erre már sem erőm, sem pedig pénzem nincs. (Már korábbi ügyemben is a persorozatom alatt négy ügyvéd adta vissza a megbízást azzal, hogy a szolgáltatók ellen lehetetlen pert nyerni. Ártatlan lévén, hiába kerestem meg utána egy tucatnyi ügyvédet is, sajnos egy sem vállalta; a védekezéshez való jogom csak írott malaszt maradt, kénytelen voltam magamat védeni.)
Sajnos a panaszomra Dr. Trócsányi László Igazságügyi Miniszter Úr és az általa vezetett Minisztérium sem tudott nekem segíteni még számtalan bizonyítékom, a nyilvánvalóan, többszörösen bebizonyított kompetencia nélküli szakértések és a hamis igazságügyi szakvéleménnyel történt elítélésem ellenére sem! Mert mint felettes hatóságnak, a máig folyamatos törvénysértést elkövető Szegedi Igazságügyi Szakértői Kamara felett nincs ereje (vagy nem érdeke) érvényesítenie akaratát, sőt többszöri kérelmem alapján sem továbbította bizonyítékaimat a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központnak, illetve az Országos Bírói Hivatalnak, de be sem perelte a SZISZK-et. Tudomásom van róla, hogy az én ügyemmel együtt már két, SZISZK etikai vizsgálat alá vont, kompetencia nélküli ig.ügyi szakértőjüket még ki is tüntették! ( Az ügyemben eljárt kompetencia nélküli ig.ügyi nyomszakértők is feltehetően rendőrségi állományban vannak....
A továbbiak itt, ezeken a honlapokon olvashatók:
https://internetfigyelo.wordpress.com/2016/04/30/magyar-igazsag-szolgaltatas-szorjak-az-iteleteket-gazmero-ugyekben/

Szívós Gyula ügyének dokumentumait a NIF új-zélandi szerveréről lehet letölteni:
https://mega.nz/#F!VoEwXAqL!PRDFkxdzGHN2PxRuYJQcNg

Egy Szívós Gyula ügyéhez kisértetiesen hasonló, új, 2016. áprilisi ügy a Délmagyarország c. napilapban.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/rendesen_fizetett_-_568_ezerre_buntettek/2469840/

Névtelen írta...

A gázmérők esetében az is teljesen törvénytelen és erkölcstelen, hogy a gázszolgáltatók a gázmérők úgynevezett "megmágnesezésének" okán és teljeskörű bizonyíték nélkül is az ártatlan fogyasztókkal! Ehhez elég nekik egy egyszerű, joghatásos mérésre teljesen alkalmatlan "mágnesfólia" is! Hogy miért is... Amiatt, mert a szolgáltatók biztosítják a fogyasztók költségén a mérőket és könyvjóváírással ingyenesen a saját tulajdonukba veszik, majd ők szerelik fel a fogyasztók részére a gázmérőt. A termékfelelősségről és a szavatosságról szóló törvényeink, valamint az EU-s a gázmérőkről szóló direktívája, a konszenzusos egyetértéssel elfogadott és az EU összes tagállamára vonatkozó minimál-előírásai szerint csak mindenben megfelelő, így tehát természetesen a mágnesezési hatásoknak is ellenálló mérőket lehetne alkalmazni! Micsoda erkölcstelen dolog az, hogy ők ilyen ócska terméket adnak a fogyasztónak, azután pedig ők vonják a fogyasztókat felelősségre a szolgáltatók saját jól felfogott anyagi érdeke miatti csalárdságért, átverésért is. És még ők ítélkeznek, kötbéreznek... Papírdobozba, vagy műanyagzsákba csomagolva viszik el a gázmérőt, majd brutál-erős, úgynevezett neodímium-mágnessel a szolgáltatói telephelyeken rendkívül könnyedén "megumbuldálhatják" azt. (Mert mint tudjuk, a mágneses erőtér könnyedén áthatol a papíron és a műanyagon is!) Ezután már csak egy a szolgáltatóknak "befeküdt" tisztességtelen igazságügyi szakértő kell (akit a jelenlegi jogszabályaik szerint ők, a szolgáltatók bízhatnak meg!) és a bíróságok máris -a jelenleg teljesen általános napi gyakorlat szerint- visszamenőlegesen a fogyasztók terhére feltételezve hozhatják a rendkívül szigorú, több százezres, több milliós kötbér-büntetéseket! Bezzeg általában egyetlen esetben sem vizsgálják a szolgáltatók alapvető és rendkívül súlyos felelősségét!

Névtelen írta...



http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/rendesen_fizetett_-_568_ezerre_buntettek/2469840/

Lacus írta...

Én csakis azon vagyok teljes mértékében ELKÉPEDVE
- nekünk gyakorlatilag 97 m2-es a földszinti lakásunk, ámde benne csak a 3 szobát fűtjük, meg persze - NÉHA NÉHA a konyha és a fürdőszoba (melegvíz okán) használ gázt. A 3 szobában átlagosan 18-20-22 C fok van (tehát előre jelzem - azért Budapesten még a BKV járművein is melegebb van) viszont mégis - a december havi számlánk majdnem 160 ezer forintunkba volt (159890)! Mindez csupán "CSAK" egy hónapra!
Gyanítom, hogy a csövön bejövő MVM- es földgáznak, amióta nem köbméterben (amit a gázóra mérni képes) van elszámolva, hanem valami teljesen egzakt és "minőségien tudományos megoldásban, szerintem EGYÁLTALÁN NINCS fűtőértéke!!! Csak szépen pörgeti az órát, "oszt jónapot!" Teletolják nitrogénnel, ami az égést nem táplálja, de nem is akadályozza!
A számlákon feltüntetett kcal-okat és megajoul-okat házilag én sehogyan NEM TUDOM ellenőrizni, a Művek pedig általában és többnyire mindig azt írja rá, amit csak ő akar! Ám én már nem hiszek az értékeikben!

Mellesleg - amikor a kormány a sok hosszú-lejáratú szerződésre beszerzett orosz gázt megvásárolta, a rossz nyelvek szerint akkor azt éppen NAGYON DRÁGÁN tette. Viszont most, hogy részéről már eladásra került, azóta jócskán csökkent a földgáz világpiaci ára!
Tehát - ne annyiért adja, amennyiért jó neki, hanem adja a valós és jelenlegi piaci áron!
Ha vásárlásakor tényleg bukott rajta - azt mi nagyon sajnáljuk! De hát ilyen a szabadpiac. Jelenleg ne hárítsa át a fogyasztókra, miközben még az a nagy duma is jön hozzá - valami állítólagos "rezsicsökkentésről"! Erre mondom én azt - haha!
Majd elhiszem, ha a saját zsebemen is látom! De sajnos egyenlőre NEM LÁTOM!