2012. április 17., kedd

Tigáz: "szenvedélyünk a rágalmazás" - egy ELKÉPESZTŐ sztori!!! - KOMMENTELD!!!

A fenti átalakított Tigáz-szlogent nem én találtam ki, hanem a neten terjed. Emberek, erkölcsi kötelességem megtenni azt (bármely csekély is ebben a szerepem a tágas interneten), hogy figyelmeztessek minden tigázos ügyfelet, aki még nem ismeri a most következő trükköt, hogy nagyon vigyázzon!

Kb. tavaly nyárig egyáltalán nem volt ilyen panasz (pedig akkor is volt már Tigázra nyafogós fórum az Indexen), és tavaly nyár óta is csak a Tigázra, más szolgáltatóra nem, de a Tigázra ömlenek az ilyen jellegű panaszok, amit most fogok leírni. Ha tigázos vagy, nagyon figyelj!

Az esetet leíró legkülönfélébb tömeges, egymástól elszeparált élménybeszámolók kb. az alábbi tipikus szolgáltatói magatartást írják le:

- a Tigáz előre egyeztetetten kimegy, vagy váratlanul megjelenik "egyeztetés", "ellenőrzés", "óracsere" indokkal a fogyasztónál.
- az egyedül lévő fogyasztót elküldik valahová, hogy ellenőrizze, ki van-e kapcsolva a gáz, vagy a két szerelő közül egyikük lefoglalja az adminisztrációval a fogyasztót. Jelentős hátrány, ha eleve magadtól hagyod magára a szerelőket!
- kisvártatva megszólal a szerelő, hogy a plomba meg van sértve, vagy karcos az óra, vagy a plombán nem az eredeti OMH jel van, ami manipulációra utal, ezért le kell szerelniük a gázórát és el kell vinniük igazságügyi szakértői vizsgálatra. Feltesznek egy másikat. Egyből nyugtatgatnak, hogy nincs semmi baj, ez csak formaság, nem nagy ügy és minden rendben lesz. Óracsere esetén olyan is előfordul, hogy már viszik a kocsiba a leszerelt órát, majd onnan jönnek vissza, hogy most vették észre, hogy sérült a plomba vagy karcos az óra.
- az órát szabványos papírdobozba zárják, amit te írsz alá a zárócimkén, majd elmennek,
- de előtte még aláíratnak veled egy jegyzőkönyvet, mely szerint szabálytalan vételezésre alkalmassá tehetted a gázórát. (A Tigáz honlapja szerint ez nem gyanúsítás.) Ezt a jegyzőkönyvet nem szabad aláírni, vagy csak akkor, ha minden sorával, minden bejelölésével egyetértesz és a kifogásod is odaírod. Ha bármivel nem értesz egyet, inkább ne írd alá, mert annak állítólag később joghatása lesz.

Kis idő múlva kapsz egy értesítést, hogy hol és mikor lesz az igazságügyi szakértői vizsgálat. Ha nem mész el, szinte biztos, hogy elkaszálnak, tehát menj el! Bár ha elmész, akkor is nagy valószínűséggel szívóágon leszel.

A vizsgálatot nem független, hanem a Tigáz által megpályáztatott pályázaton nyert igazságügyi szakértő nézi át, aki a fizetést a Tigáztól kapja. Persze benne van az igazságügyi szakértői jegyzékben, mondjuk mint fegyverszakértő, vagy ujjlenyomat szakértő, de ő azt mondja, hogy a gázórához is ért.

Előtted felnyitja az aláírásoddal lezárt papírdobozt. Először megvizsgálja a plombát. Ami ha sérült, már vége az ártatlanságodnak. Ha netán még ép, akkor szétfűrészeli az órát és megvizsgálja a membránt, mely a két ütköző között folyamatosan mozog, ha átáramlik rajta a gáz, ezzel forgatja a számlálót. Ha mágnest teszel oda, az megállítja a fém membrán mozgását, ezzel a számlálót, miközben a gáz akadálytalanul átfolyik rajta (bár egyesek ezt vitatják a neten). Megvizsgálják a membránkamrát az egyik oldalon, és ha a membrán ütközőjénél bemaródások láthatók, akkor már állapítják is meg, hogy mágneseztél, hiszen ezt a bemaródást a membrán szerintük csak és kizárólag akkor ejti, ha nagy erővel ütközik az ütközőhöz, ami arra utal, hogy erős mágnessel odahúztad és erősen odatapadt. Meg se nézik a túloldali ütközőt, pedig ha van bemaródás az egyik oldalon (és nem csaltál), akkor valószínűleg lesz a másikon is, amire már nem lehet a mágnes a magyarázat, hiszen az nem tudja taszítani, csak vonzani (pontosabban a taszítás nem életszerű), a túloldal viszont a falnál van, ahová már nem férsz hozzá egy mágnessel. (Egyébként ilyen bemaródást több, szokványos működés során keletkező membránmozgás is okozhat.)

Ekkor előveszik az ún. polarizációs fóliát, mely korábbi mágnesezettségből megmaradó mágnesezettség kimutatására alkalmas és odatartják az óra megfelelő részéhez. A fólia azonban nem hiteles mérési eszköz, erre a gyártója is felhívja a figyelmet. Továbbá a Tigáz nem hatóság, így az ő telephelyén történt vizsgálat joghatást nem keletkeztet (értsd: erre jogi döntést nem lehet alapozni). Még továbbá az így mért mágnesezettség szokványos működés során több okból is keletkezhet, melyre a "szakértő" azt mondja, hogy az kizárt, mágnesezettség csak mágneses manipulálás eredménye lehet. Ha a helyszínen vagy, kérd annak megállapítását, hogy a mágnesezettség ereje alkalmas volt-e a szabálytalan vételezésre?

A helyszíni vizsgálatra célszerű ügyvéddel menni és felhívni a "szakértő" figyelmét a hamis szakértelem kiadására ("hamis tanúzás"), továbbá kérni kell, hogy az óra szétszedése minden szakaszában kerüljön bele a jegyzőkönyvbe, hogy manipulálás, külső beavatkozás ténye nem állapítható meg.

Ha megállapítják a szabálytalan vételezés tényét, vagy az óra szabálytalan vételezésre alkalmassá tételének tényét (utóbbi az enyhébb), az üzletszabályzatukkal ellentétben, mely a fokozatosságot hangsúlyozza, mindenkinek egységesen kiküldik a maximális 540 ezer forintos (utóbbi enyhébb esetnél a 390 ezer forintos) csekket a kötbérről. A tavaly nyár óta új szabályok alapján a szolgáltató már nem csak számlatartozás miatt, hanem kötbértartozás miatt is kizárhat, így ha nem fizeted ki, kikötik a gázt.

A szolgáltató semmilyen alternatív fizikai magyarázatot, semmilyen jogi lépést, semmilyen fenyegetőzést, egyáltalán, semmilyen reklamációt nem fogad el, csak a saját igazságügyi szakértőjét. Sőt, amikor az igazságügyi szakértő megállapításait nem fogadod el a helyszínen és a jegyzőkönyvben tiltakozol a gyanúsítgatás ellen, csak mosolyognak és közlik, hogy semmi esélyed. Most már bizonyítást nyert, hogy szabálytalanul vételeztél és bűnös vagy!

Később a szolgáltató megpróbál egyezkedni veled, hogy 20-30%-ot elenged a kötbérből, részletfizetést ajánl, stb. ha együttműködsz vele. Értsd: ha elismered és nem vitatod a rágalmazását. Olyanról is beszámoltak, hogy magánnyomozó felajánlotta, hogy elengedik a kötbért, ha felnyomod a saját utcádból azokat, akik lopják a gázt. Ezt később sem tagadják, állítólag jogilag megengedett módszer. Lehet. Etikailag azonban már nem és sosem volt az igazán, még az 50-es években sem.

Természetesen kérhetsz saját szakértői vizsgálatot is, ami neked 100-200 ezer Ft között van. Mehetsz bíróságra (miközben ki van kapcsolva a gázod). Évekig pereskedhetsz (jelenleg egyetlen ilyen megnyert perről sem tudni, ugyanis azt nehéz megállapítani, hogy tényleg történt-e szabálytalan vételezés, és ha történt, akkor ki a bűnös!). Ha megnyered a pert netán, vagy csak a fenti tortúra végén netán azt mondja a "szakértő", hogy nem volt manipulálva az óra (ez csak az esetek kis százalékában van állítólag, a Tigáz pedig nem közöl adatokat), akkor a Tigáz szimplán elnézést kér. Állítása szerint a gyanúsításra joguk van és az nem is gyanúsítás. Szeretném, ha az, aki ezt mondja, és egy minimálbérből nehezen fizeti a bére 80%-át kitevő téli gázszámlát, elszenvedjen egy ilyen koncepciós eljárást, ahol már lehet sejteni a rossz végét, a fél millát és a biztos gázkikapcsolást télire. Mert ha ez egy tisztességes szolgáltató lenne és fogyasztóval valódi partneri viszonyban bánna (nem csak hangoztatná üzletszabályzatában), akkor ilyen gyomorforgató tortúrára egyáltalán nem kerülne sor, hiszen jóhiszeműnek tekintené a fogyasztót. Ja, és a Tigáz kártérítést nem fizet a tortúra végén. Hacsak a bíróság meg nem állapítja.

A rendőrség, ha feljelented a Tigázt rágalmazásért, nem csinál semmit.

A fogyasztóvédelemnél azt mondják, a tavalyi összes panaszuk egyharmada ez volt, de ők sem tartják magukat teljesen illetékesnek.

A Magyar Energia Hivatal, a Tigáz felettes szerve ugyan befogadja a fogyasztói panaszt, de a Tigázzal vizsgáltatja ki, és csak az esetek kb. 50%-ában ad igazat a fogyasztónak. Vagy eleve a fogyasztót elküldi az Országos Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz, mondván, hogy a mérőműszerekben nem kompetensek (sic!) Könyörgök, miért kell ehhez egy másik hatóság, ha ez nem is műszer, csak egy fólia???

Még mielőtt azt hinnéd, egyedi, elszigetelt esetekről van szó, közlöm veled, hogy jelenleg is több ezer ilyen panasz van a Tigázon kívüli szerveknél. Valószínűleg jóval többen vannak, akik a Tigázon belül próbálnak zöldágra vergődni, így nem látszanak, vagy egyszerűen megállapodnak vele és fizetnek. Esetleg kénytelenek elviselni a megalázó kikapcsolást és otthon ülnek a hidegben érdekérvényesítési lehetőség ismerete nélkül. Több ezer panaszkodó ember NEM LEHET TÉVEDÉS!!!

A médiában hatalmas botránnyá duzzadt mára mindez. A tévék, netes és papír alapú újságok, szinte folyamatosan foglalkoznak vele mind a mai napig. A Tigáz évente 200.000 családnál végez ellenőrzést és közülük 70-80 ezernél állapítja meg a szabálytalan vételezést, ami még Magyarországon is elképzelhetetlen, főleg hogy a többi gázszolgáltató területén nincs ilyen probléma. A Tigáznak erre is van válasza: "a többi gázszolgáltatóhoz képest több gázlopást derítenek fel, mert új informatikai rendszereket állítottak munkába, korszerűsítették a helyszíni ellenőrzéseket is, illetve folyamatosan nézik a technikai veszteségeket". Ezzel az indokkal komplett utcákat, falvakat (pl. Kótaj, Jászapáti) vádolnak ilyen gázlopással, és követelik a családonkénti 540 ezres csekket, ami lehetetlen, hogy életszerű legyen.

Amit még nem tudsz, hogy a szerelők állítólag fejpénzt kapnak az ilyen lebuktatásokért, állítólag 30 ezer forintot. A Tigáz honlapján ezt úgy cáfolja, hogy "a munkatársak a gázmérők leszereléséért nem kapnak extra juttatást". Figyelsz az állításra? A gázmérők leszereléséért! A neten azonban nem ez az állítás terjed, hanem hogy azért kapnak pénzt, ha "bebizonyosdik" a szabálytalan vételezés. Ügyes csúsztatás! (Egyébként a szabálytalan vételezés a fenti koncepcionális eljárásban jó eséllyel úgyis bebizonyosodik, ami a szerelőnek csak nyereség lehet. Ha meg mégsem, annak nincs következménye a szerelőre nézve. Vagyis a szerelők ártatlan emberek ezreinek életét tehetik tönkre teljesen a legkisebb felelősség nélkül, azt meg úgyis tudják, hogy a saját maguk által manipulált gázmérőkre nézve a fogyasztó a manipulálás kezdetétől már semmit nem tud bizonyítani, tehát számukra ez a lelkiismeretlen bűncselekmény teljesen következmény nélküli!) Én el nem hiszem, hogy valódi csalók panaszkodnak a neten és hogy azok a plombák eredetileg tényleg sérültek voltak! Ekkora számban? A fentiekből (és a neten olvasható panaszok tömkelegének hangvételéből) teljesen nyilvánvaló, hogy tömegesen hurcolnak meg, aláznak meg és izgatnak fel ártatlan embereket! Teljesen életszerűtlen, hogy hirtelen ennyi valódi csaló panaszkodna a neten és a hatóságoknál, ráadásul csak a Tigáz Zrt. területén és csak háromnegyed éve! Már a tévé bejátszásból én el tudom dönteni, hogy az a 70 éves nénike, akit gázlopással gyanúsítanak, biztosan soha nem lopott gázt. A Tigáz azonban ezt még akkor is rád veri, ha a fogyasztásod összhangban áll az ingatlanodra fordítható fűtési energiával, tehát ez sem lehet érv! Ilyenkor a gázlopás szerinted mennyire életszerű?


Minderre a sztorira a nagy semmiből leltem rá a neten, nem is tudtam eddig erről, még csak nem is hallottam! Úgy jött elő, hogy a barátnőmékhez bejelentkezett egy tigázos szerelő, hogy "ellenőrzést" szeretne. Szerencsére Tündi anyukája nem nyitott neki ajtót! Háttér: nemrég egy teljesen etikátlan és valószínűleg jogilag is aggályos kikapcsolás miatt panaszt tettem a Tigáz igazgatóságának elnökénél, majd amikor válaszolt egy igazgató és a panasziroda vezető, közöltem velük, hogy nem fogadom el a válaszukat és azt is, hogy miért nem. Hát most itt a bosszú, álljunk csak be a sorba 540 ezret fizetni, utána mocorogjunk!

Ezt onnan is tudom, hogy a fogyasztó helyett én hívtam fel az időpontegyeztetéses telefonszámot, ahol közölték, hogy a központból kaptak egy munkalapot, hogy ellenőrizzék a helyszínen, ki lakik ott, mert nem egyértelmű, hogy ki a fogyasztó. Megmosolyogtató, ugye? Főleg, hogy még meghatalmazást is kértem a fogyasztótól, amit leadtam a Tigáznál, pedig a panaszt a saját lakcímemmel írtam a saját nevemben és egy olyan kérést intéztem hozzájuk, mely nem kapcsolódott konkrét fogyasztóhoz (bár én balga, ráírtam Magdi néni adatait, hogy könnyebben be tudják azonosítani magát az esetet, de csak ezért). A panaszomban mindössze annyit kértem, hogy csináljanak egy folyamatot, hogy ha áll a számítógépes rendszerük, ez ne legyen akadálya annak, hogy fogadjanak el egy befizetést, és ezzel akadályozzák meg az éppen a fogyasztónál számlatartozás miatt zajló kikapcsolást, vagy köttessék azt azonnal vissza!

Tehát amikor felhívtam az időpontegyeztetésre megadott telefonszámot, közölték, hogy mivel a panaszlevelet én írtam, ezért kell ellenőrizniük, ki a fogyasztó. Mondtam a manusnak, hogy semmi gond, én egy általános panaszt írtam, a fogyasztó változatlan, velem a Tigáznak semmilyen szerződése nincs, amit könnyedén ellenőrizhetnek a rendszerükben. Tehát akkor ki sem kell jönni, ugye.

Erre azt mondja a manus, hogy ő sem érti, ez egy teljesen egyértelmű helyzet, de tőlük ezt nem fogják elfogadni, mindenképpen ki kell jönniük.  Persze ez is növeli a gyanút, hogy ez egy fentről "megrendelt" ellenőrzés, hiszen miért lenne szükség egy időbe, pénzbe kerülő kiszállásra egy teljesen nevetséges indok miatt?

Mondom neki, hogy oké, akkor a helyszínen az utcai kertkapuhoz kiviszi Magdi néni a saját gázszerződését és a személyi igazolványát, mellyel igazolja magát, majd meg is történt, amiért ki kell mennük, így távozhatnak.

Kitalálhatjátok, a válasz az volt, elbagatellizálva persze: nem, hát akkor már bemennek megnézni a gázórát is. Mondom, a gázórát? Az hogy kapcsolódik ahhoz, hogy ki ott a fogyasztó? Hát, a válasz szerint csak megnézik, vetnek rá egy pillantást, formaság, talán meg sem nézik, ez volt a válasz.

Hát szerintem meg tutti meg fogják! Ez a parancs! Hogy nézzék meg jó alaposan és a legkisebb gyanú esetén szereljék le, onnantól már sínen van az 540 ezer forintos kötbér. Hát nem vagyok én hülye!

Ott leszünk Imrével, Tündivel és Magdi nénivel négyen!
Amint jönnek a szerelők, kérjük, hogy azonosítsák magukat, felírjuk a nevüket.
Megkérdezzük érkezésük célját. Azt fogják mondani, hogy ellenőrizniük kell, hogy a helyszínen ki a fogyasztó. Erre fogjuk mondani, hogy rendben, itt van Magdi néni, itt a szerződése és a személyije, köszönjük, akkor tehát végeztünk is.
De nem, az egyik szerelő nyilván be akar majd menni megnézni a gázórát. Vagy mindkettő.
Mi értetlenkedni fogunk, hogy miért is? Hiszen egy hónapja úgyis ellenőrizték a kikapcsoláskor, különben is, mi a köze a gázórának ahhoz, hogy a helyszínen ki a fogyasztó, ha egyszer az eredeti fogyasztó már igazolta is magát?
Persze az lesz a válasz, hogy "csak megnéz valamit". Ezt az üzletszabályzatuk értelmében nem akadályozhatjuk meg.
Bemegyünk vele.
Azonnal közöljük vele, hogy ne nyúljon semmihez, csak egyszerűen nézze meg az órát, ahogy ígérte.
Ekkor vagy azt fogja mondani, hogy ránézésre lát valamit, amit meg kell néznie közelebbről. Vagy általában, meg kell néznie közelebbről valamit. Esetleg ellenőriznie kell az órát így-úgy.
Ezt nem tilthatjuk meg neki, ezért először kamerafelvételeket készítünk a gázóra hozzányúlás előtti állapotáról, alul is, a plomba fal felőli oldalán is, majd végig kamerázzuk, amit csinál.
Ha fog valami kifogást találni, bármit, hogy neki most ellenőriznie kell a mágnesezettséget, a fogyasztásmérő pontosságát, vagy tök mindegy mit, akkor végig kamerázzuk, amit csinál. Ha bármilyen sérülést ejt a gázmérőn, azt jegyzőkönyvbe vesszük, hogy egy későbbi váratlan ellenőrzésen nehogy ez okozzon gondot.
Ha közli, hogy le kell szerelnie a gázmérőt és el kell küldenie ellenőrzésre, akkor már tudni fogjuk, hogy nagy szarban vagyunk, ezért ragaszkodni fogunk a következőhöz:
- azonnal hívjuk a rendőrséget, hiszen a jegyzőkönyvben álláspontunk szerint alaptalan gyanúsítást tesz jogtalan gázvételezésre (a Tigáz szerint ez nem gyanúsítgatás, de mi másnak értsük, hogy ő egy mondvacsinált indokkal vizsgálatra viszi a gázórát?) Ha ő kizárná a szabálytalan vételezést, akkor nyilván nem akarná elvinni az órát, következésképp ennek ellentéte az igaz. Amit ráadásul a fogyasztó tagad! A szerelő viszont el akarja vinni a bizonyítékul szolgáló gázórát, amit később ők a felügyeletünk nélkül manipulálhatnak a papírdobozon át, ipari mágnessel. Ez nem zárható ki!!!
- a gázórát ezért nem engedjük majd elvinni neki, fizikailag fogjuk megakadályozni, ami persze jogtalan, de a mi jogunk érdeke az erősebb a tömeges Tigáz-botrány miatt. A következő alternatívákat fogjuk felajánlani: csak teljesen zárt fémdobozban vihetik el, amit mi zárunk le és a szakértő előtt mi fogunk kinyitni az érintetlen lezárás esetében, vagy egyszerűen hagyják itt a lezárt és leplombált papírdobozt benne az órával. Ha eddig a mi birtokunkban volt, miért nyúlnánk hozzá most, amikor le van zárva? Majd mi elvisszük az igazságügyi szakértői vizsgálatra. Ugyanis a szerelők papírdobozban viszik el az órát és az interneten arról is terjednek pletykák, hogy mágnesezettség azért állapítható meg az igazságügyi szakértői vizsgálaton, mert a Tigáznál előtte megmágnesezik, ami papír dobozon át teljességgel lehetséges!
- vagy megmondjuk, hogy ismerjük a trükkjeiket és azt is, hogy prémiumfeltétel a gáztolvajok leleplezése, így ha "bebizonyosodik" a koncepciós és jelentős szakmai aggályokat felvető állítólagos igazságügyi szakértői vizsgálaton, hogy jogtalanul vételeztük a gázt, vagy az órát arra alkalmassá tettük, akkor ő azért pénzt kap, így az elfogulatlanság nem áll fenn. Márpedig itt a lakásban semmilyen mágnes nincs, és nem is értünk ilyenekhez, továbbá szándékunkban sem állt és nem is fog, ezért kérjük, írja bele a jegyzőkönyve az igazságot, hogy nem talált semmilyen szabálytalan vételezésre utaló gyanút, szerelje vissza a gázórát és váljunk el egymástól békében.

Az igazság az, hogy nem tudom, mi lesz és be vagyok tojva, mert becsületes fogyasztóként az ő jóindulatuktól függök! Átérzitek? Majd leírom, hogy mi történt a bosszú "ellenőrzésen", pénteken!

Hát, szerintem eléggé durva ez ma Magyarországon, hogy ilyesmit kell leírnom egy országos közszolgáltatóról!!!


Ha nem hiszel nekem, akkor higgy az internet egymástól független cikkeinek, károsultjainak az alábbi fontosabb oldalakról, melyekre a bejegyzésemet alapoztam. Higgy annak, amit olvasol ezeken, mert ilyen véletlenek, egymással ekkora számban összejátszó bűnözők nincsenek! Főleg, hogy összeállásuk céljából még saját honlapot is indítsanak Gázkárosultak.hu címen! Azon is gondolkodj el, hogy csak a Tigáznál vannak ilyen panaszok és ott is csak háromnegyed éve!
A linkek mindegyike új ablakban nyílik meg!

Károsultak hozzászólásai, fórumok:
- http://www.pertarskereso.hu/panaszok/merooramagnesezessel-vadolnak/
- http://www.jogiforum.hu/forum/31/11407.0.0.1.0
- http://www.jogiforum.hu/forum/31/24269
- http://www.torokbalintiujsag.hu/archivum/2010-januar/341-truekkoes-
- http://www.facebook.com/pages/Tr%C3%BCkk%C3%B6s-szolg%C3%A1ltat%C3%B3k/216564308406988
- http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9158895
- http://eszakhirnok.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=16464:gazmer-ora-csereje-tigaz-dso-modra&catid=39:roevidenjobb

Tévéműsor bejátszások:
- http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/04/11/17/Hiteltelen_eljarasok_a_TIGAZ_nal__A_tomeges_gazora_leszerelesek.aspx
- http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/03/14/08/Vege_a_jogtalan_tigazos_penzbehajtasnak_Aki_artatlan_ne.aspx
- http://www.rtlklub.hu/musorok/hazonkivul/videok/161119
- http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/10/22/20/Tomegesen_cserelik_a_gazorakat_Kotajon.aspx
- http://www.jttv.hu/fogyaszt%C3%B3-vs-tig%C3%A1z-0

Cikkek (olvasd el a cikk hozzászólásokat is!): 
- http://www.gazkarosultak.hu (hamarosan)
- http://www.miabonyunk.hu/cikkek/2012/03/07/Elkepeszto_ugyvedi_tapasztalat_TIGAZ_ugyben
- http://fn.hir24.hu/gazdasag/2012/01/30/%28ti%29gazos-ugyek/
- http://fn.hir24.hu/itthon/2011/09/13/tigaz/
- http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/07/27/erdekes_modszerekkel_uldozi_a_gaztolvajokat_a_tigaz/
- http://www.origo.hu/gazdasag/jog/lakossagi/20120409-mit-tehet-a-fogyaszto-ha-vitatja-a-gazlopast.html
- http://hvg.hu/itthon/20111104_tigaz_gazlopas_szerelok
- http://www.pertarskereso.hu/hirek/881/
- http://hvg.hu/ingatlan/Bosszubol_tulszamlaz_a_Tigaz_Kotajon_BN039Z
- http://www.szon.hu/kelet-vita-a-tigaz-rol/1930528
- http://www.hetihirek.hu/?q=node/1822

A Tigáz reakciója a honlapján (nekem különösen ez a mondat a gyöngyszem belőle: "Úgy gondoljuk, hogy a fenti jogszabályok betartása lehetővé teszi a szabálytalanul vételezők – gáz tolvajok – kiszűrését, ugyanakkor biztosítja azt is , hogy alaptalanul ne lehessen egyetlen felhasználó sem szankcionálható szabálytalan vételezés miatt." ):
- https://www.tigaz.hu/media/hirek/2011/a-gazmerok-ellenorzese

Vágyaim:

1) szeretném, ha minél hamarabb előkerülne valahol egy tigázos szerelő, akinek végre megszólal a lelkiismerete, akár bűnös, akár nem, hogy igenis történtek szerelők általi óramanipulálások a Tigáznál. Most még összezár a Tigáz, de lehetetlen, hogy idővel ne köpjön valaki!

2) Szeretném, ha a Tigáz azzal bizonyítaná jóhiszeműségét, hogy megszüntetné a szerelők érdekeltségét a gáztolvajok leleplezésében, jelentési kötelezettségüket azonban megtartva! Ha ekkor visszaesne az ilyen fogyasztói panaszok száma a többi gázszolgáltató szintjére, az szerintetek mit bizonyítana?

3) Szeretném, ha a Tigáz megértené, hogy ennyi fogyasztói panasz már nem lehet alap nélküli, tehát biztosan náluk van valami baj az eljárással, továbbá őszinte, szigorú, tisztességes és mélyreható kivizsgálást tenne a szerelőktől a "szakértőkig", majd megválna azoktól, akik a jó hírnevén (van még ilyen?) csorbát ejtettek.

4) Szeretném, ha a Tigáz a vizsgálat végén minden fogyasztójától elnézést kérne, akinél nem volt egyértelműen, kétséget kizáróan bizonyított, hogy szabálytalanul vételezett gázt és MNB alapkamatostul visszafizetné a már megkapott, nyilvánvalóan jogtalan kötbéreket.

5) Szeretném, ha a Tigáz ezentúl más, tisztességes és nem vitatható módszert keresne a gáztolvajok leleplezésére, mely tényleg gázfogyasztói-közösségi érdek.

5) Ha mindez nem történik meg, akkor szeretném, ha a Tigáztól a fogyasztók más gázszolgáltatóhoz váltanának (bár ettől még saját területén a Tigáz leányvállalata küldi ki a szerelőket, ami nem tudom, a fenti ügyekben jelentene-e megváltozó magatartást, hiszen nem tudom, a szerelői anyagi érdekeltség a Tigáz vagy a Tigáz földgázelosztó leányvállalata kötelékébe tartozik-e), de még jobban szeretném, ha otthagynák a gázt és alternatív fűtési módokat keresnének, ahol a szolgáltató nem csak tisztességesebb, emberibb és VALÓDI partner, de ráadásul olcsóbb fűtést is nyújt!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egy megdöbbentő, hihetetlen „gázmérős” esetsor, -egy 74 éves nyugdíjas, munkájáért magas kitüntetésben részesült öreg szaki, aki az egész életét becsületes munkával élte le és ebből a francia tulajdonú EDF SUEZ ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázszolg. ZRt. elődjénél, a DÁGÁZ-nál dolgozott 29 évet- "látlelete". A gázmérője hitelesítési célú leszerelésekor elvitték azt és nem készült fotó, az egyetlen „döntő bizonyíték” a szabálytalan leszerelési jegyzőkönyvbe a szerelők által írt, mindössze hét szavas mondat volt, amely a magyar nyelv értelmezése szerint nem is volt hiba, mert minden ólomplombának ez a jellegzetessége! Ezután őt teljesen ártatlanul hurcolták meg egy 7 éves persorozattal, amely előtt ő a területileg illetékes ügyészséghez, főügyészséghez, nyomozóügyészséghez, rendőrséghez, a választott országgyűlési képviselőkhöz, Orbán miniszterelnök úrhoz, az időközbeni három igazságügyi miniszterhez, az összes parlamenti nagy párt vezetőihez, a Magyar Energiahivatalhoz fordult a panaszával. Ezt követően pedig a döntést megtámadta a Fővárosi Közigazgatási Bíróságnál, annak fellebbviteli bíróságánál, rendőrségnél, ügyészségeknél feljelentést tett, mindhiába. Anyagi kára kb. egymillió Ft; ezenkívül az elveszett nyugalma, a több mint ezer ráfordított munkaórája. Még az ügyészségi vizsgálat vége és a budapesti bírósági jogerős döntése előtt beperelték a volt dolgozójukat, nyugdíjasukat. Időközben pedig az átlátszó műanyagzsákban legalább ötször "önmagától" egyre durvábban átalakult a bizonyítékok sora. A második, a bíróság által kirendelt ig.ügyi nyomszakértő a felperessel együtt; az alperes meghívása nélküli szakvizsgálata a felperes akkreditáció nélküli, nem hiteles mérőlaborban pedig a perdöntő bizonyíték megsemmisült! A krimibe illő történetet, a saját igazában bízó alperes hosszú kálváriája még ma is folytatódik. Neki esélye sem volt szakértőt fogadni, mert –feltehetően még a jogerős döntés előtt- teljesen megsemmisítették a bizonyítéksort. A dokumentumokkal így is mindent bizonyítani tudott volna, de együttes, hatékony összefogással ezt megakadályozták és éppen az igazságszolgáltatásban hatósági döntéshozó személyek. Ez egy újabb magyar "Dreyfus-ügy", a mai magyar igazságszolgáltatás „látlelete”. Hogy mi ebből a tanulság? Úgy tűnik, hogy a magyar igazságszolgáltatásban akárhányszor is elítélhetnek ártatlan embereket, becsületes fogyasztókat, mert bizonyos emberek "feddhetetlenek és érinthetetlenek" és a területi igazságügyi szakértői kamarák ahelyett, hogy a testület már eddig is nagyon megtépázott jó hírnevét (Rezesova-ügy, a móri mészárlás ügye, stb.) őrizve kitennék a szűrét a nem odavaló szakértőknek, ellenkezőleg, megvédik, sőt ki is tüntetik a náluk bepanaszolt kompetencia nélküli és rendkívül elfogult, valótlanságok tömkelegét állító bizonyos nekik kedves igazságügyi szakértőket. Egy öt perc alatt eldönthető szakértői kompetencia-kérdésben pedig sem az ítélkező bíróságok kb. öt éve, sem pedig a területi- és az országos kamara három és fél év alatt sem tudott határozatot hozni! Tehát az ártatlan fogyasztó még mindig várja a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara döntését 2016 januárja óta. Miért nem képesek hárman sem dönteni? Sejthetjük… Csakhogy a rendkívüli lassúsággal csordogáló hatósági ügyintézés közben 5 év alatt elévül az ügy, és még a valódi bűnösök is büntetlenek maradnak, míg az ártatlan bűnhődik… Hogy is mondta Pelikán Virág elvtársnak? „Itt valami nem stimmel. Az a gyanús, ami nem gyanús. Az atyaúristen, az se érti!” És mit kapott válaszul? „Mutasson nekem egyetlen embert ebben a tetves országban, akire ha kell, 5 perc alatt nem bizonyítom rá, hogy bűnös! Magára is, magamra is, mindenkire! Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik, az áruló.” https://internetfigyelo.wordpress.com/2016/04/30/magyar-igazsag-szolgaltatas-szorjak-az-iteleteket-gazmero-ugyekben/

Névtelen írta...

http://www.atv.hu/belfold/20130123_meg_nem_buntettek_meg_a_szolgaltatok_ne_aggodj_te_is_sorra_kerulsz?fb_action_ids=559642330713726&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582