2008. augusztus 17., vasárnap

Petőfi Rádió - Nagggyon zene?

Az MR2 Petőfi Rádió - Nagggyon zene épp június elsején büszkélkedett azzal, hogy egy éves lett. Mondjuk egy ideig nekem is tetszett, de amikor az egyik nap délelőtt, majd délután is hallottam a Kaukázustól, hogy "Szabad Szalai Évával az édenkertbe’ almát szedni", akkor felmerült bennem, hogy ugyanazzal operálnak, mint a kereskedelmi adók, csak hát költségvetési támogatással. Közben olvastam az egyik hírlevélben a jelenlegi Magyar Rádiós állapotok ellen fellépő Cs. Kádár Péterről, akivel lehúztunk pár rádiós hetet a Fiksz Rádióban és a Sziget Rádióban, és gondoltam, ha már tavaly éhségsztrájkolt a Rádió jelenlegi vezetése ellen, akkor nem is lehetne nála ideálisabb személyt kifaggatni arról, hogy mik történnek mostanában egykori munkáltatóm, a Magyar Rádió házatáján.

- Bemelegítésül (ez igazából nekem lenne fontos), hogy (urban legend) a "Csé", igen elterjedt beceneved vajon tőlem származik-e 1993. szeptemberéből, mert én e neved teljesen magamtól optimalizálva ordítottam utánad még a Fiksz Rádió Andrássy úti stúdiójából, amikor mindig eltűntél és már csak másodpercek voltak hátra a következő megszólalásodig...

- A Cs. nem tőled származik. Amikor rádiózni kezdtem 1978-ban, kiderült, hogy van már egy Kádár Péter. Mesekönyveket írt. A tőle való megkülönböztetésként vettem föl a Csét, mert ha már más nevet kell választanom, CSAKAZÉRTIS maradjak Kádár Péter.

- A neveddel is fémjelzett Társaság a Közszolgálati Rádióért honlapján is olvasható Victor Máté tanulmánya, mely szerint ez a műsor nem közszolgálati rádióadás, de Such György, a Magyar Rádió éppen regnáló elnöke arra hivatkozik, hogy a közszolgálatiságnak elég a Magyar Rádió egészében teljesülnie. Született közben egy Victor Máténak igazat adó határozat a képernyőelsötétítős ORTT-től, de ettől még a Petőfi Rádió maradt, ami volt, Szalai Évástul, mindenestül. Mik a kilátások?

- Such Györgynek, megbízóinak és közvetlen munkatársainak célja leginkább a Petőfi Rádió átalakításában mutatkozik meg. Ezt az érdekcsoportot nem érdekli a rádió, nem érdekli a közszolgálat. A feladat az, hogy minél olcsóbb rádiót működtessenek mindaddig, ameddig a Magyar Rádió jelenlegi telephelyét nem sikerül átjátszani az új gazdának. Ezért a rengeteg ismétlés (nemcsak a Petőfin); ezért a gyalázatos hangminőség (nem kell technikus), ezért az ócska honlap (nem kell honlapkészítő stáb.) A legújabb fejlemény, hogy július 28-án engedélyt kapott a Magyar Rádió vezetősége arra, hogy aláírjon egy 3,2 milliárd forintos hitelfelvételi szerződést a CIB Bankkal. A hitelfelvétel érdekessége, hogy eredetileg csak akkor vehettek volna föl, ha a Magyar Rádió megnyeri a digitális adóhálózat kiépítéséről szóló pályázatot. Valószínűleg ez le is volt pacsizva (hiszen a pályázatot úgy írták ki), de aztán a pártok meggondolhatták magukat. Jogos a kérdés, miből fogja visszafizetni a Magyar Rádió a hitelt, amiből például szeptembertől fizetést emelnek? Nos, a hitel fedezete a Magyar Rádió stúdióépülete. Vagyis az fog történni, mint a Magyar Televízió esetében: a Magyar Rádió elveszíti a vagyonát, és az épületet vissza fogja bérelni - közpénzen persze - a CIB Banktól vagy attól, akinek a CIB eladja az épületet. Az is érdekes még, hogy a pénzügyminiszter - Gyurcsány Ferenc állítólagos utasítása ellenére - sem hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy miért írta alá a jelzálog bejegyzését.

- Ugyanakkor a tunc-tunc profilú kereskedelmi adók érezhetően vesztésre állnak a Petőfi megújulása óta. Nem lehet ez a szalaiévás Petőfi mégiscsak egy valódi közszolgálati felemelkedés bölcsője, melyben erősebb reklámbevételekből keresztfinanszírozással eltarthatja a napi nettó (ismétlések nélkül) 8 órás műsort sugárzó Kossuth Rádiót? Továbbá a Bartókot és a szinte ismeretlen régió-rádió MR6-ot is, hogy a nemzetiségeknek sugárzott MR4-ről, vagy a Parlamentből közvetítő MR5-ről már ne is beszéljünk, hiszen ezek együttes ismertsége és hallgatottsága szerintem el sem éri a parlamentbe jutási 5%-os küszöböt...

- Ami a Petőfi Rádió reklámbevételeit illeti, a Magyar Rádió összes reklámbevétele olyan alacsony az állami támogatáshoz képest, hogy ebből egy modern, sokszínű Magyar Rádiót nem lehet létrehozni.

- Mi zajlik most a Magyar Rádióban a véleményed szerint? Visszarendezhető ez?

- A Magyar Rádióban egy elvakult kommunistaellenességgel díszített korosztályi átalakítás folyik, igen erős pszichoterror kíséretében. Ennek mutatója az "emerezés" (Such György a kommunisták aljas incselkedésének tekinti a három országos program elnevezését), az angol nyelv pöffeszkedő használata, és legújabban az, hogy a januárig visszamenő hatályú szeptemberi fizetésemelésből az idén nyugdíjba menők nem részesülnek, s ezzel nemcsak az idei jövedelmük csökken akár egymillió forinttal, hanem a nyugdíjuk is. Az intézményben számottevő ellenállás nincs. Míg korábban a Magyar Rádió munkatársai készségesen válaszoltak mindenféle hallgatói észrevételre, sőt olykor a hallgatók ügyes-bajos ügyeit is intézgették, napjainkban ugyanolyan merevek, mint bármely multicég közönségszolgálata. Ez utóbbiakról tudjuk, hogy mélyebb, szakmai, érdemi információt nem lehet kapni tőlük, de ezt te jobban tudod, mint én. Próbáld meg pl. magánemberként fölhívni a 1412-őt... :-)))
A Magyar Rádióban nem visszarendeződésre lenne szükség, hanem egy nagyon változatos, sokszínű és igényes műsorszolgáltatásra, sok tartalommal rendelkező honlapra, stb. Ilyen rádiót bármikor lehet csinálni, hiszen az alkotó tevékenység az ember legszebb tulajdonsága. Természetesen könnyebb akkor, ha van kitől tanulni, és nem kell újból mindent feltalálni. Ha majd lesz olyan közakarat, amelyik modern, közszolgálati rádiót kényszerít ki a hatalomból, lesz ilyen rádió is.

- Egy éve éhségsztrájkkal próbáltad a Magyar Rádió jelenlegi vezetését jobb belátásra bírni a rádiós létszámleépítések ügyében, de vaságy nélküli 45 kg-os alkatodat ismerve ez valójában álcázott öngyilkossági kísérlet volt. Rádiós vagy már újra?

- Nem.

- Milyen most a viszonyod Such Györggyel? Söröztetek együtt mostanában?

- Such Györggyel levelező és peres viszonyban állok. Bár ő nem örül ennek a viszonynak, de az az ő baja. Az első, lezárult eljárást megnyertem, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elmarasztalta a Magyar Rádiót a velem kapcsolatos diszkrimináció miatt. Azért az már valami, hogy a Magyar Rádió legnagyobb ellenségének tekint. Ezek szerint jó úton haladok.

- Az életművedet tekintve többet tettél le eddig az asztalra, mint Gyurcsány és Orbán együttvéve, Such Györgyről már nem is szólva. Ha meg kéne tanulnom, belesülnék. Most épp mivel foglalkozol?

- Jelenleg ún. álláskereső vagyok, de 55 évesen, jogosítvány és idegennyelv-tudás nélkül nem könnyű alkalmazotti munkát találni. Ettől függetlenül, rádiós maradtam, az álmaim többségében a Magyar Rádióban készítek jobbnál jobb dolgokat. Ha azt nézzük, hogy átlagosan napi 8
órát alszom, tulajdonképpen nem történt semmi.

- Hát akkor HAJRÁ! :))) És köszi a beszélgetést!

Nincsenek megjegyzések: