2008. augusztus 5., kedd

MÁV Biztosító: összefogást a PSZÁF ellen!!!

Haha. Az előző MÁV-os interjú miatt a Google Adserver automatikusan betette a MÁV biztosítós kötelező szerződéskötés hirdetését a blogomra. Én meg közben forrongok a MÁV Biztosító csődje kapcsán. Nem kicsit. Nagyon.

OFF. A Metro újság honlapja elindította azt az internetes rovatát, melyben a híreket az olvasók írják. Trend ez, méghozzá régóta megjósolt trend az interneten, olyannyira, hogy már a sajtófigyelésben is kapok blogbejegyzéseket. Ezzel pedig kezd kialakulni az internet második (talán valódi?) nyilvánossága, a blogoké és magánhonlapoké, melyek egyfajta lánccá összeállva a szabad világban képesek blokkolni, vagy legalábbis ellensúlyozni a manipulált tömegtájékoztatási eszközöket, hírportálokat. Ennek az új nyilvánosságnak a jegyében remélem, ez a blogbejegyzésem - talán sok másokéval együtt is - eljut az illetékesekig. ON.

Szóval forrongok a MÁV Biztosító miatt, melynek honlapján még mindig azzal fogadnak, hogy örülnek, hogy érdeklődnek szolgáltatásaik iránt, meg hogy kössek on-line biztosítást. Közben gomba módra megjelentek a hiénák, a kezüket dörzsölő versenytársak, akik álszent áhítattal reklámozzák, hogy "történt ami történt a MÁV Biztosítóval, de velünk ilyen nem fordulhat elő", meg "ööö"-zős, kínjukban fejvakargatós, nyakkendőt igazgatós riportokban nyilatkoznak "a biztosítási piac megtisztulásáról". Mindeközben előre nem tervezett, zsíros extraprofitra készülnek a jelentős számban szétrebbenő, s kényszerű szerződéskötésre a korábbi versenytársak körében kötelezett MÁV biztosítós ügyfelektől.

A francba! Hát miért nem állunk össze - nem csak mi MÁV-osok, hanem minden autós, hiszen az érdek most teljesen közös! -, hogy NEM FIZETÜNK IDÉN TÖBBET, MINT AMIRE TAVALY SZERZŐDTÜNK?!

A PSZÁF, mely felügyeletként az egyetlen jogosult állami szerv ellenőrizni egy biztosító szabályos működését, minden fillér kockázat nélkül teszi ezt. A kockázatot én, a fogyasztó viselem, akinek fogalma sincs arról, hogy a biztosítója szabályosan működik-e. A PSZÁF ellenőrizget-ellenőrizget, s amikor aztán hipp-hopp mégis kilopják a biztosítottak pénzét, akkor Mona Lisá-s mosollyal kezét széttárva azt javasolja a taggyűlésnek, hogy szavazzanak meg pótbefizetést, mert még így is jobban járnak, mintha biztosítót kell váltani. (Köszönjük, Emese! Neked ez egyetlen büdös filléredbe sem kerül...) Ahogy az ORTT-ben, úgy a PSZÁF-ben is megvan az a hivataltól idegen, kisfiús dac, hogy "nem szavaztátok meg a pótbefizetést? Akkor direkt úgy csináljuk, hogy rosszabbul járjatok!".

Hogy mire alapozva állítom ezt? Hát, a taggyűlés után közvetlenül a PSZÁF előbb előzékenyen közli, hogy "olyan ütemezést fog kialakítani, hogy az ügyfelek és a fogadó biztosítók számára megfelelő idő (30 nap) álljon rendelkezésre a döntés meghozatalához. A Felügyelet arra törekszik, hogy az átszerződés és a MÁV ÁBE kárfelelősségének a határnapja a biztosítási negyedévhez igazodjon." Itt a forrás. Aztán gyorsan augusztus 15-ét jelöli meg a biztosítóváltás végső határidejére. Tehát a közlemény után 5 nappal (hű, most milyen gyorsan forogtak az államgépezet kerekei) július 31-én közli, hogy két hét múlva megszünteti a MÁV Biztosítót. Haha. Méghogy 30 nap, meg hogy "törekszik"...

Közben az is napvilágra kerül, hogy újabb bűncselekményre derült fény a MÁV Biztosítónál - már csak röhögök. Hát tényleg ilyen töketlen a biztosítási felügyeletünk?! Még jó, hogy utólag legalább észrevették, mikor már március óta felügyeleti biztos irányítja a biztosítót!

Szóval itt mindenki hangoskodik, hogy "megint valakik kilopták a pénzünket", meg "úristen, pluszban fizetnünk kell", miközben a fő felelősről, a PSZÁF-ről egy szó sem esik! (Na jó, olvastam erről is cikket, de csak úgy teoretice... Az ő felelősségét, intézkedéseit, károkkal kapcsolatos felelősségét valójában - hivatalosan - senki sem vitatja!) Ott nincsenek felelősök, furcsa is lenne, ha a felügyeletnek is lenne egy felügyelete, nemde? A kikezdhetetlenül stabil, sőt talán a MÁV hamvain még meg is erősödött PSZÁF a háttérben változatlanul csendben kezeli a karmesteri pálcát, mellyel ráadásul egyáltalán nem is úgy irányít, ahogy azt egy felügyeletnek (nem mellesleg: fogyasztóvédő szervnek is!) kéne tennie!!!

Mert:

  • nekem KÖTELEZŐ kötnöm gépjármű felelősség biztosítást, a rendőrség ellenőrzi, büntet,
  • mivel én nem számítok arra, hogy másnak okozok kárt, ezzel a biztosítással én meg közvetlenül nem kapok semmit, ezért nyilvánvalóan a legolcsóbb megoldást választom,
  • különben is, a biztosítók sosem szoktak tönkremenni, mert köztudottan viszontbiztosítják egymást, vagy működhetne egy a bankbetétek biztosításához hasonló biztosítási alap is,
  • és ha mindezek után mégis gáz lenne, hát van egy felügyelet, amely az államot képviseli és a piacot, s benne a fogyasztók érdekeit védi!

Vagyis összességében az átlagpolgár azt hiszi, miközben kötelezőt választ, hogy a törvények olyan környezetet teremtettek, melyben ő megfelelő biztonságot kaphat egy piacgazdaságban is. (Úgy értem, szemben például egy torz mértékű, erős állami szerepvállalással.) Nem?

Tehát valójában azért, ami a MÁV Biztosítónál történt, elsősorban a PSZÁF felelős, hiszen egy erős, jól működő felügyelet orra elől ki sem lophattak volna egy biztosító vagyonából! Ezért én nem is a MÁV Biztosítóra haragszom, ott a vezetők "csak éltek a lehetőséggel".

És a PSZÁF tehet most arról is, hogy MÁV biztosítós ügyfélként szégyenszemre év közben kell pluszban kifizetnem a nem túl rózsásan álló családi kasszából, sőt, MÁV biztosítósként még az utcán is csak az árnyékos oldalon közlekedem, lehorgasztott fejjel, és lehetőleg ott is csak éjszaka.

Azt már az én plusz szerencsétlenségem, hogy a kedvezmények miatt egy évet előre kifizettem. A szabályok miatt ezt nem veszik figyelembe, nekem is ugyanúgy ki kell fizetnem az év hátralévő részére a biztosítást az új biztosítónál. A MÁV-tól meg várhatom a pénzt vissza - mert hogy ezzel kecsegtetnek -, csak addig álljak fél lábon...

Na, hát mindezekért csatlakoznék én szívesen egy tüntetéshez, vagy bármilyen civil önszerveződéshez, mely a PSZÁF ellen fogalmaz meg jogos követeléseket, felelősségrevonást.

"Nem-MÁV biztosítós" barátaim, ne higgyétek, hogy Ti védve vagytok! Ez a jövőben Veletek is ugyanúgy megtörténhet, védve senki sem lehet ez ellen, amíg minden így marad. Ezért most van egy jó esély az egész autóstársadalom előtt, hogy tegyen valamit a saját érdekében! Ha ezt most elszalasztjuk, és a PSZÁF-nél most nem történnek változások, a jövőben bárki leutánozhatja a MÁV-ot!!!

Ti mit gondoltok minderről? Írjátok le!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mit lehet még ehhez hozzátenni. Teljesen egyetértek! Csak emlékezz rá, naponta harsogta a media, hogy mined ellenére be kell fizetni a harmadik negyedévi díjat, mert... és fenyegetések sora!persze, én i studom, hogy be kell fizetni, meg is történt, de az például most hol van? Hogy lehet kötelezni, hogy fizessem a díjat, valamint az esetlegesen általam okozott kárt? SIC! Most jól állok, szintén nem túl rózsás családi kasszából ebben a negyedévben két biztosítást fizettem, amellett, hogy az autóval nem mertem az utcára menni. Ennyit a törvényről, a védelemről, az állampolgárról, a különböző felügyeletekről... És az általad is említett precedensről, ami a legijesztőbb az egészben.
Köszönöm, hogy megírtad
Simóka

Névtelen írta...

Hat az a helyzet, hogy PSZÁF folyamatosan hazudott, bocsánat a fogyasztókat megtévesztette! Nagyon örülnék ha valaki összefogna az ügyben és a befizetéseket, stb a PSZÁF-től visszakpanámk. Én például egész évre kifizettem a biztosítást :-(

Üdv,
LazaS

Névtelen írta...

Az a helyzet, hogy a PSZÁF a fogyasztókat megtévesztette minden tájékoztatóban.
Szerintem ezen huzással a PSZÁF a többi biztosítónak kijátszotta a ügyfélkört, mindezt plusz bevételt elérve a többi biztosítónál.
Szerintem a PSZÁF nem járt el teljeskörüen kimerítve minden lehetőséget ami a biztositottak számára előnyős...
Ha van aki összefogjon a témában beszállók :-)

LazaS